Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Народно читалище Развитие

В Детската музикална школа към читалището на различни музикални инструменти се обучават около 150 ученика
В Детската музикална школа към читалището на различни музикални инструменти се обучават около 150 ученика
Балетната школа към читалището се създава през 1975 г.
Балетната школа към читалището се създава през 1975 г.

Народно читалище Развитие е едно от първите български читалища, основано в края на 1869 г. Основоположник става бележития възрожденец-учител и книжовник, известен български общественик Димо Вълчев Хранов (1846-1915). На 26 януари 1870 г. вестник Македония съобщава, в кратка дописка, за голямото дело-основаването на читалище в град Разград.

Димо Хранов е получил солидно образование, 18 годишен учителства в родния град Лясковец, откъдето пристига в Лудогорието. Учителства две години в с. Пороище, от където разградската общественост го привлича за главен учител през есента на 1869 г., заради неговите прогресивни и напредничави идеи. Оставя незаличими следи в образователното дело на града. Още с идването си в Разград започва да агитира обществеността за създаване на местно читалище, което да се превърне в център за културно-просветна дейност в града и окръга. И учредяването става факт.

На учредителното събрание присъстват 12 човека измежду най-видните местни граждани. Избраното първо читалищно настоятелство на разградското читалище е в състав: Димо Хранов - Председател през периода 1869-1871 г., членове - Никола Димитров (книгохранител), Петър Икономов (писар), Стефан Михов (съкровищник) и съветниците: Димитър Стоянов, Саул Велинов, Христо Нойков, Гани Иванов Арабов, Кънчо Жеков. Официалното откриване на читалището става през февруари 1870 г.

През периода 1869-1879 г. читалището се именува “Съгласие”, а от 1879 г. е преименувано на “Развитие”.

Чрез читалището Димо Хранов развива активна народополезна дейност. Полага грижи за привличане и квалифициране на учителите, организира провеждане на периодични сбирки да обсъждане проблемите и подобряването на образованието в града и региона. Приета е обща програма за всички училища и първия “Устав на българските училища в Разградското окръжие”. Назначен е първия надзорник (инспектор) на училищата. През август 1871 г., на свиканата учителска сбирка, се учредява първото учителско дружество Просвета, което става радетел за националното пробуждане на хората от този край и осъществяване на учебно-възпитателните цели. По предложение на Д. Хранов, читалището раздава на бедните ученици от селата учебници, привлича да се учат безплатно в градското класно училище ученолюбиви селянчета, които след завършване на своето образование стават учители в родните села. По негова инициатива на годишните изпити в селата се изпращат представители на градското читалище, които имат отношение към учебното дело.

Димо Хранов полага много усилия за укрепване на разградското читалище. Става инициатор на първото театрално ученическо представление, а по-късно и на театралното дело в града, където се проявява не само като артист и режисьор, но и като драматург. Подпомага и подготвя създаването през 1870 г. на първото женско дружество в Разград. Воден от своите, напредничави за времето си, идеи за еманципацията на жената, които се проявават и в откритите от него първи селски девически училища в региона в селата Полоище и Благоево през учебната 1870/1871 г.

През своята народополезна дейност в Разград, Димо Хранов непрекъснато работи като главен учител и председател на читалището, оглавява целия културен живот в града и окръга. Под негово ръководство е организирана първата читалищна библиотека, която се завежда от нещатен библиотекар и това е Борис Аврамов, наричан тогава “книгохранител”. В създадената читалня са предоставени на широк кръг читатели получаваните по абонамент всички легални вестници, списания и доставените книги. На изнасяните по това време първи публични сказки, уредени от него, един от желаните оратори е Димо Хранов. През своя житейски път той се изявява и като теоретик-книжовник. Неговата книжовна дейност е високо оценена и е избран през 1881 г. за дописен член на Българското книжовно дружество (днес БАН), а през 1884 г. - за действителен член (сега академик).

Напуснал Разград, той никога не го забравя и продължава да поддържа връзки с културни дейци от града. Допринася много за отпечатването на издадения за първи път в страната юбилеен сборник по случай 35-годишнината от основаването на първото разградско читалище и сам написва три материала, поместени в него. Най-ценни са неговите “Спомени за основаването и дейността на първото българско читалище “Съгласие” в Разград”. През ноември 1904 г. участва в тържественото събрание, където новосъздаденото певческо дружество “Железни струни” изнася своя първи публичен концерт. Димо Хранов е провъзгласен за “почетен председател на читалището”. Неговите заслуги за просветната, читалищната и културната дейност в разградски регион са оценени от признателната общественост, за което е удостоен със званието “Почетен гражданин на град Разград”.

Започналата подписка за набиране на средства за читалищен дом завършва успешно. Чехът Ян Буфа изработва плановете и през 1890 г. читалището вече има свой дом. През 1951 г. е построена нова читалищна сграда, на мястото на старата, в която е настанена библиотеката и киното. В продължение на три десетилетия, разградското кино Развитие съществува като читалищно, а през 1952 г. става държавна институция и продължава да се помещава в същата сграда. През 1956 г. е завършен читалищният театрален салон, в който и до днес се играят театрални представления и се ползва от местния театър.

В Детската музикална школа към читалището се обучават около 150 ученика на различни музикални инструменти, към нея са открити естраден оркестър, детска вокална група, група за народно пеене, акордеонен състав.

През 1960 г. започва да функционира първата в града читалищна школа по чужди езици, отначало по френски език, а по-късно около 300 деца изучават английски и немски език. През 1975 г. се създава балетната школа, която и сега радва разградската общественост с изпълненията на младите балерини.

Към читалище “Развитие” функционират и развиват богата и многообразна творческа дейност колективи за любителско творчество: смесен хор “Железни струни“, състав за стари градски песни “Блян“, състави за художествено слово и класически танци, турски фолклорен ансамбъл “Разградски хубавелки”.

В съвременната история на читалищното дело по Проект “Читалища” с изпълнител Министерство на културата, през 2002 г. е създаден Център за информация и обучение, където в компютърния кабинет придобиват умения за работа със съвременните технологии ученици и граждани.

За своята дългогодишна културно-просветна дейност Народно читалище “Развитие” в град Разград е наградено от Президиума на Народното събрание с орден “Кирил и Методий” І степен, по повод отбелязване на неговата 90 годишнина.

Адрес
7200 град Разград п.к. 48
ул. Антим І № 1
Секретар: 084/ 662 778
Счетоводство: 084/ 23 537
Музикална школа: 084/ 662 771


Народно читалище Развитие

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Читалища - Народно читалище Развитие - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.