Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Свещари

п.к. 7423 тел.код 08335

Археологически резерват Сборяново


Обхваща територията на един от най-забележителните центрове на религиозен и политически живот в древна Мизия. Той функционирал през желязната епоха (I хил. пр.н.е) в земите на гетите и преживял най-висок разцвет в нейното начало (IX-VII в. пр.н.е), и в ранно елинистическата епоха. Планировката му е подчинена на концепция, която търсела хармонията между природата и съграденото сред нея и човешката ръка.

В центъра на средището, обхващало около 16 хил. кв.км, в долината на живописната река Крапинец и на двата й бряга били разположени няколко светилища и изградени култови съоръжения. В периферията, в най-високите места се намирали над 100 могили. В сърцето на средището, в двора на алианския манастир Демир баба (Железният баща), край извора било разположено тракийско светилище, от което са запазени останки от IV-I в. пр.н.е. На високото плато, западно от Демир баба теке, в местността Камен рид, се намирало едно от най-ранните светилища, основано в началото на I хил. пр.н.е. и действало до IV-III в. пр.н.е., свидетелство за старите тракийски корени на гетското средище, което оформяло един култов комплекс, подчертаващ култа към Великата богиня - Артемида и слънчевия Аполон.

И до днес е известна легендата за Железния баща (Демир баба), който оставил следа от стъпката си, когато с две крачки се изкачил от текето на платото. Хилядолетната традиция на свещеното място е запазена до днес. Текето и местата около него са сред най-прочутите и посещавани от тези, които са съхранили традицията за преклонение пред силата на природата - християни и алиани.

На територията на Сборяново и в околностите му са открити ценни паметници на тракийското изкуство - три златни обици (отворена халка, завършваща с лъвска глава, отличаваща се с високото ниво на изработката), една сребърна фиала, богат и разнообразен керамичен материал - изделия на местното тракийско грънчарство; изцяло запазени или фрагментирани съдове от ранно-желязната и елинистическата епоха - паници, чаши, големи биконични съдове и др.

Сред могилните некрополи, ограждащи средището, най-внушителни са западния и източния некрополи на Сборяново. Предварителните наблюдения свързват отделните групи могили с огледалните отражения на някои от съзвездията. В проучените досега могили са открити различни съоръжения и богати гробни дарове, погребения на животни и ценни предмети.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Археологически резерват Сборяново - Свещари, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Свещари, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свещари, снимки от Свещари, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Свещари, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.