Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Ловно стопанство Воден

Част от дивечовите трофеи
Част от дивечовите трофеи
Новата ловна хижа Воден
Новата ловна хижа Воден

Няма кът, по-прекрасен за човешкото око от Лудогорието. То ни пленява с прохладата на вековните гори и бистри язовири, с огненочервените си изгреви и залези, с красотата и неповторимостта на своята разнообразна флора и фауна.

В региона са запазени сравнително малко девствени гори и Воденската е една от тях. На 36 км североизточно от Разград, в Община Завет, върху площ от 85 хил. дка, се простира световноизвестното ловно стопанство Воден - любимо място за ловци от страната и европейските страни. На негова територия са създадени всички условия за приятен отдих и лов.

Трудно могат да се преброят дивечовите трофеи от Ловно стопанство Воден, донесли на своите собственици златни медали и отличия. Тук се намира и правителствена резиденция, в която са посрещани официално гостуващи в страната видни държавни ръководители. Стопанството се намира сред една живописна долина на река Чаирдере (Текедере), в малко долинно разширение, обградено отвсякъде с гори. Воденската гора е благоприятна за развитието на богата фауна и има много добра хранителна база за развъждане на дивеч. Тук на воля се разхождат нейните обитатели зубри (уникалните представители на европейската фауна, наричани още бизони, най-едрите животни сред копитните бозайници), сърни и благородни елени, елени-лопатари, сръндаци, муфлон, дива свиня, див заек и др. През 1961 г. воденските зубри са доставени от Министерството на горите от Полша - четири от тези редки и красиви животни, които се адаптират и аклиматизират успешно във Воденската гора, която е предимно дъбова и церова, но се среща още габър, клен, явор, липа и други дървесни и храстови видове и тревна растителност. Тук се среща и нетипичния вид за региона - черният щъркел, който мигрира през пролетта в горското стопанство и се развива много добре.

Сред този приказен горски свят през 1935 г. любителите туристи от разградското туристическо дружество Буйна гора построяват горска хижа. Новата ловна хижа на стопанството е двуетажна сграда, облицована с черупчест балчишки варовик, което я прави красива и изящна, с широка веранда с дървен парапет на втория етаж и вътрешна архитектура с добра подредба, с окачени по стените ловни трофеи от местен дивеч. Заедно с голямата градена чешма в двора са един изящен ансамбъл.

Днес ловно стопанство Воден е едно чудесно място за отдих и международен ловен туризъм.форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Лов - Ловно стопанство Воден - Завет, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Завет, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Завет, снимки от Завет, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Завет, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.