Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Белинташ

Образът на Сабазий-Дионис върху сребърна оброчна плочка от Белинташ
Образът на Сабазий-Дионис върху сребърна оброчна плочка от Белинташ

Древнотракийски култов център

Белинташ е красива и непристъпна скала, върху която е съществувало древно тракийско светилище. Към върха на Беланташ се достига по каменни стъпала, отвеждащи до площадката на която и сега могат да се видят много обредни урни и корита с улеи, на които са се извършвали ритуали. Отлично запазени са двата резервоара с дълбочина 2,5 метра и диаметър 1,6 и 1,9 метра. Под Белинташ са открити старинни гробове, а на близък склон - тракийско поселище с интересни керамични находки.

От Белинташ се открива величествена гледка към Кръстова гора, Сушица и Кушматила. Особенно интересни са малките села по планинските склонове наоколо - Чотрова махала, Кабата и Врата. Те са съхранили старинния си облик, а малкото хора живеещи в тях са колоритни и интересни събеседници.Николай Александров
Скален феномен Белинташ

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Белинташ - Родопи, Планини, информация, история, култура, забележителности в Родопи, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Родопи, снимки от Родопи, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Родопи, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.