Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Как да не приличате на турист докато пътувате

Научете си домашното

Разберете къде отивате и какви са местните обичаи. Да не се окаже, че сте се подготвили за грандиозен шопинг и в същото време да разберете, че нито един магазин не работи заради Национален празник.

Научете котировките и местната валута

За да не вадите калкулатора или телефона си , за да пресмятате всеки път колко ви струва нещо, просто запоменете една ориентировъчна цена.

Запознайте се с околността

Хубаво е и да имате карта на града и да се постараете да запомните едно-две имена на улици в центъра. Със сигурност няма да е същото като наистина, но поне ще знаете какво да кажете на таксиметровия шофьор.
Говорейки за таксита, добре е да разучите маршрута си предварително и средните цени на услугата за града, в който отивате.

Научете езика

Разбира се, че от вас не се очаква да научите да водите свободен разговор, но фрази като :"Къде е тоалетната?", "Колко струва?" и "Къде се намира еди-какво-си?" са доста полезни в страни, където рядко се срещат англоговорящи.

Знайте кой може да ви помогне най-добре

Сигурно сте виждали оживени кръстовища и отчаяни туристи, разпънали огромни карти в ръце, които питат минувачите за посоката. За да си спестите срама от това, изберете някое тихо местенце, за предпочитане кафе или ресторант, дори и магазин.
Персоналът на някое заведение доста по-добре познава околността, и ще ви даде доста по-полезна информация за това накъде да поемете или как да стигнете до мястото където искате, отколкото случайно преминаващи минувачи, които може и да са туристи като вас.

Внимавайте с облеклото

Добре е да подберете внимателно облеклото си преди да тръгнете на път. Имайте предвид, че хавайката и бермудите в комбинация с турски гумени джапанки не се приема добре навсякъде и рискувате дори да бъдете сочени с пръст.

Внимавайте как се държите

Когато не сте си в България, е хубаво да не се държите все едно сте шеф на Витошка. Като гост трябва да спазвате някои важни правила, едното от които е да не вдигате тон срещу който и да е.
При инцидент с местен жител докато се разбере кой крив, кой прав, ще загубите голяма преднина, обяснявайки с ръце и смесица от руско-англо-български какво се е случило на все по-настръхващата и заплашително изглеждаща тълпа.
Бъдете сигурни, че имате достатъчно местна валута, за да не се окажете с пълен джоб евро на монети насред Белград и да умирате от глад, а нито един търговец или банка да не ви ги приема.
Пътуването в голяма група не е особено приятно, особено като стане дума за смяна на плановете. Въобще масовите екскурзии не са добра оферта, освен ако не искате да си комуникирате 24 часа с баби, дядовци и многодетни семейства с разглезени хлапета.

Стойте настрана от утъпканите пътища

За да видите дадена страна от към истинската й същност, се отделете от обичайните туристически маршрути и пробвайте с нещо нестандартно.
Избягвайки натоварените дестинации, ще можете да си вземете и по-евтин самолетен билет, както и да намерите далеч по-евтин хотел. И вместо пак да обядвате в Макдоналдс, рискувайте поне веднъж с местната кухня, можете да останете приятно очаровани.

Потърсете помощ от местни

Ако имате някой познат в страната или познат на познат, е добре да се свържете с него и да поискате малко информация. Винаги е добре някой да ви насочи към по-добрите места.
Ще е добре да знаете и къде да отидете, за да се отнасят с вас като към местен, вместо да ви отрежат главата в някой иначе съвсем непретенциозно изглеждащ ресторант. Най-важното: подгответе се колкото може по-добре преди пътуване, защото, ако се държите като типичен турист, ще получите отношение като към такъв. А знаете какво се случва с типичните туристи в България, когато си хванат такси или отидат да обядват на неподходящо място.

Приятни пътешествия!Лидия Кондарева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На път - Как да не приличате на турист докато пътувате - Габарево, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Габарево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Габарево, снимки от Габарево, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Габарево, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.