Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кадин мост

В началото на април 2006 г. пътувахме по пътя от Кюстендил за Дупница. Минахме през Невестино - име на селище, което повечето българи свързват с известната марка минерална вода. Тук се намира и една голяма историческа забележителност - Кадин мост, познат от стари времена с още две имена: Кадън кюприси или Невестин мост. Той е здрав, каменен мост, с гърбица, извисяващ се над река Струма, петата по големина река в България. Каменните блокове, от които се състои моста, са изключително тежки и местните хора нямат обяснение как са били донесени и използвани в строителството на това уникално за средновековието съоръжение. Точно когато минавахме през моста, река Струма беше придошла и се беше разляла нашироко, но нека дам малко история.

Древният надпис, зазидан в единия край на моста гласи, че Кадин мост е построен през 1470 година от Исак паша, везир при султан Мохамед ІІ. Историята разказва, че един ден везирът Исак пътувал към Босна, но тъй като реката била придошла, я преминал много трудно. Тогава Исак паша взел решение на това място да бъде изграден мост и седем години по-късно той бил завършен.

За построяването на Кадин мост се разказват фолклорни легенди, свързани с един особен обичай на съграждането, за който сме чели в „Изворът на белоногата" от Петко Рачов Славейков. По онова време се е смятало, че за да бъде стабилен градежът на черква, мост или чешма, е трябвало в основите на строежа да се зазида жив човек или сянката му. Целта на този обичай била да се създаде, по изкуствен начин, дух - покровител на сградата и така тя щяла да бъде защитена. Самото вграждане на човешка жертва ставало, като майсторите оставяли някъде недоизградено място и когато някой минавал покрай мястото, го блъскали вътре и го зазиждали. В по-късни времена взимали мярка с пръчка, тръстика или въже на сянката на обречената жертва и я вграждали в основите или в друга част на градежа. Вярвало се, че този, на когото била снета сянката, почвал да линее, да отслабва и скоро умирал, а след това се превръщал в таласъм.Поли
Кадин мост, познат от стари времена с още две имена - Кадън кюприси или Невестин мост Древният надпис, зазидан в единия край на моста гласи, че Кадин мост е построен през 1470 година от Исак паша, везир при султан Мохамед ІІ

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Кадин мост - Невестино, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Невестино, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Невестино, снимки от Невестино, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Невестино, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.