Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Международен музикален фестивал Варненско лято


Член на Европейската асоциация на фестивалите

Международният музикален фестивал “Варненско лято” е най-стария музикален фестивал в България и един от фестивалите с най-дългогодишна традиция в Европа. Провежда се всяка година през юни и юли.

Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика. Богатата програма е визитна картичка на Варна като център на международен културен туризъм. Има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, цикли “Старинна музика” и “Млади таланти”, Международна лятна академия, Летни научни срещи.

През своето многогодишно съществуване фестивалът е спечелил национално и международно признание. Той допринася извънредно много за утвърждаването на българското музикално творчество и изпълнителско изкуство. Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната", намира своите продължители в популяризирането на българската музикална култура. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято".

Цялостният облик на фестивала се характеризира с представянето на шедьоври на българската и световната музикална култура, с многожанрова насоченост и присъствие на изпълнители с международен престиж. Традиционно е участието на Варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави, прославили нашето изпълнителско изкуство.

Впечатляващо е присъствието на чужди солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от световна величина като Ленинградски Малий академичен театър за опера и балет, Одески национален академичен театър за опера и балет, Балет на Унгарската опера, Балетен състав от Комише опер - Берлин, Болшой театър - Москва, Пикола скала - Милано, Дьор балет, Кралски фландърски балет, Кралски шведски балет, Симфоничен оркестър на Лайпцигското радио, Симфоничен оркестър на Ленинградското радио, Симфоничен оркестър на Пражкото радио, Лионски симфоничен оркестър, Пражки симфоничен оркестър, Московска филхармония, Чешка филхармония, Дрезденска филхармония, Камерен оркестър на Миланската скала, Шуберт ансамбъл, квартет Бородин, Камерата Амстердам, Камерата Траектина...

Много са премиерните изпълнения и постановки в програмите. С голям интерес се посрещат циклите "Дни на младия камерен изпълнител" и "Старинна музика". От 1984 г. в рамките на фестивала се провежда Лятна музикална академия. Майсторските класове се ръководят от педагози и изпълнители с международен авторитет.

От 1993 г. "Варненско лято" обогатява облика си с научни срещи.

Адрес: 9000 Варна
бул. ”Осми Приморски полк” № 43
Община Варна - Дирекция “Култура и духовно развитие”
Международен музикален фестивал “Варненско лято”
тел.: 052: 659 123
тел./факс: 052/ 659 172, 659 236
e-mail:
varna_culture@varna.bg 
URL:
http://www.varnasummerfest.orgПламена Цонева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Международен музикален фестивал Варненско лято - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.