Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Читалище Съзнателност

Читалище Съзнателност е просветно огнище на село Овча могила
Читалище Съзнателност е просветно огнище на село Овча могила
Юношески танцов ансамбъл, към читалище Съзнателност
Юношески танцов ансамбъл, към читалище Съзнателност

Читалище Съзнателност заема важен дял в културно-просветния живот на село Овча могила. Основано от шепа ентусиазирани и вдъхновени родолюбци в самия край на XIX век, то е център на културно-възпитателна дейност повече от 100 години. Едва ли четиридесет и петте участника в учредителното събрание, проведено на 22 март 1899 г. са предполагали, че с този акт те са поставили началото на едно грандиозно дело - факел и светлина за следващите поколения. Читалището е наречено "Съзнателност". Дейността му е насочена към духовното обогатяване и извисяване на селския труженик. Сега с признателност си спомняме имената на възрожденците основатели: учителите Минчо Миндов, Михаил Момчев и свещеник Стефан Бежков.

Със събраните, чрез дарения, книги от учители, ученици, видни и авторитетни жители на селото и с получаваните списания на селска и земеделска тематика, се поставя началото на читалищната библиотека. От самото си създаване читалището започва да развива всестранна и разнообразна дейност.

Преломна в дейността на читалището е 1969 година, когато е завършен и открит новият читалищен дом, с театрален салон с 500 места, обширна сцена, лекционна зала, клуб, репетиционни зали. Читалищната библиотека е обзаведена с нови съоръжения за книгосъхраннение, читалня, заемни за възрастни и деца.

За осемдесетата си годишнина читалище Съзнателност е удостоено с орден Кирил и Методий ІІ степен.

Понастоящем Читалището има над сто члена. Библиотеката разполага с 18 хиляди тома научно-популярна и художествена литература, която периодически се попълва с нови издания. Поддържа се редовен абонамент на ежедневници и периодични издания. Ежегодно през библиотеката преминават около 600 читатели. В читалището се уреждат изложби на дърворезба, народно творчество и бит, живопис и др.

Дейността на читалището се обуславя от необходимостта за естетично-нравствено възпитание на младежите и подрастващите, от потребностите на Овча могила, като курортно селище.

Към читалище Съзнателност функционират няколко самодейни състава:

  • женска певческа група
  • мъжка певческа група
  • театрален състав
  • детски театрален състав
  • юношески танцов ансамбъл
  • детски танцов състав в две възрастови групи
  • две групи за автентичен фолклор
  • духов оркестър и народен оркестър

За успехите на самодейните състави се съди по многобройните отличия и награди от национални и общински мероприятия. Те са постоянни участници и в мероприятията от културния афиш на селото.

Радостен е фактът, че в днешните трудни икономически времена, все още има ентусиасти, които не жалят сили и свободно време и работят с всеотдайност за поддържане на читалищния огън.

Всички овчемогилци черпят знания още от първите години на съзнателния си живот от съкровищницата на нашето родно читалище. И с право читалище Съзнателност може да се нарече Просветно огнище на Овча могила.

Директор: 06327/ 22 26
e-mail:
knigata@abv.bgИванчо Шишков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Читалища - Читалище Съзнателност - Овча могила, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Овча могила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Овча могила, снимки от Овча могила, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Овча могила, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.