Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Извор на българщина

Старинните мелнишки къщи впечатляват с богатата си архитектура
Старинните мелнишки къщи впечатляват с богатата си архитектура

Мелник е най-малкият град в България, с население едва 230 жители. Малцина знаят, че днешното, сгушено между хълмовете китно градче, някога е било важно икономическо и духовно средище, с над 25 000 жители. Скътан е в югозападните склонове на Пирин на 23 км от Сандански и на 180 км южно от София. Заедно с намиращия се в съседство Роженски манастир, е обявено за културно исторически резерват.

Тук се намират най-чудноватите земни образувания, изваяни от бял ронлив пясъчник - Мелнишките пирамиди. С течения на хилядолетия на площ от 17 кв.км ерозията е изваяла този необикновен свят. Със силата на въображението си може да разпознаете в тях гигантски гъби, древни кули, обелиски и много др. По-интригуващ е факта, че в пясъчните пирамиди са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино. Едва ли другаде има подобна технология.

Старинните мелнишки къщи впечатляват с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота. Най-известни от тях са:

  • Кордопуловата къща, най-голямата на Балканския полуостров от Възрожденския периодq с необикновените си стенописи и огромна изба
  • Болярската къща - най-старата запазена къща в България

Интерес представляват и руините на манастира Св. Никола (XII в.), Славовата крепост (XIII-XIV в.), Римският мост, старата турска баня, а само на 7 км от града е разположен Роженският манастир - един от най-големите и красиви манастири в България.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Извор на българщина - Мелник, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Мелник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мелник, снимки от Мелник, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Мелник, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.