Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бачково

п.к. 4251 тел.код 03327

Чудотворната икона

Копие на чудотворната икона на Света Богородица с младенеца
Копие на чудотворната икона на Света Богородица с младенеца

Манастирът е основан през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. От основаването му до наши дни се е запазила само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс. Костницата е уникален исторически обект, който привлича посетителите със старинните си стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от XI-XII век.

По време на Втората българска държава манастирът е покровителстван от цар Иван Александър, за което свидетелства негово изображение в арките на притвора на костницата в знак на благодарност за приноса му при възстановяването на сградата. Като много други манастири по българските земи, от XI век в бачковската обител се е помещава килийно училище.

Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на турските армии, но скоро последва съдбата на повечето православни манастири по нашите земи и бива ограбен, и разрушен. Възобновен е към края на XV век. През 1601 г. трапезарията е реконструирана, а църквата Света Богородица, запазена и до днес, е завършена през 1604 г. Стенописите на трапезарията, изписани от неизвестна ръка през 1605 г., са забележителни със своята художествена стойност. Църквата изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите, е иконата на Богодорица, за която се смята, че е чудотворна.

Освен основната църква, комплексът включва два по-малки храма - Св. Архангели (от XIII-XIV в.), който се намира в северния двор до главната църква и Св. Никола, строен в периода 1834-1837 г.

Църквата Св. Никола, която се издига в южната част на вътрешния двор, впечатлява със запазените си стенописи от 1841 г., дело на ръката на известния майстор Захари Зограф, изрисувал и собствения си образ сред тях. В манастирския музей могат да се видят обредни предмети от различни периоди.

Бачковският манастир посреща посетители и предлага настаняване в самия манастирски комплекс. Леглова база е около 200 легла, но през летния сезон е препоръчително да се запази стая предварително. В района на манастира изобилстват ресторанти и заведения за хранене.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Чудотворната икона - Бачково, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Бачково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бачково, снимки от Бачково, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Бачково, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.