Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Впечатляващ и властен

Троянският манастир е построен в духа на българското Възраждане
Троянският манастир е построен в духа на българското Възраждане

Троянският ставропигиален манастир Успение Богородично лежи около 10 км. югоизточно от стария балкански град Троян в полите на Стара планина. Построен на около 400 м. надморско равнище, най-големият манастир в Балкана и обграден от красиви гори и река Черни Осъм, която придава на мястото допълнителна привлекателност. Манастирският комплекс е много добре развит като туристическа атракция с множество магазинчета за сувенири, заведения и места за забавления наоколо.

Първите следи от духовен живот в региона датират от XVI век или според някои дори още по-рано - от края на Втората българска държава (XIV век), когато гр. Троян е създаден.

Според манастирските хроники, пазени от незнаен монах, Троянския манастир е основан от отшелник, който идва на това място и си построява малка хижа няколко години след падането на Втората българска държава. Отшелникът бързо печели уважението на местните хора, които започват да го посещават за молитви и съвети. По-късно той построява и черква, посветена на Светата Дева.

Между времето на създаването си и 1830 година, манастирът съществува в трудни времена, през които той често е нападан и унищожаван, а монасите избивани. Манастирът е построен в духа на българското Възраждане. Черквата Св. Николай Чудотворец е най-старата и същевременно най-добре запазена религиозна сграда в региона, макар че е се намира извън комплекса, на около половин час пеш в южна посока.

Манастирския храм Успение Богородично е построен през 1835 г. от майстор на име Константин от село Пещера, Кюстендилско. Изграден е от ломен камък и големи тухли, сменящи се на редове с аркирани ниши, и впечатлява чуждите туристи със своята архитектура.

Макар отделните части на комплекса да са строени от различни майстори и по различно време, манастирът е забележителен в своята хармония. Монашеските сгради са 3 и 4 етажни, с дълги отворени чардаци, които гледат към вътрешния двор и колони, и парапети в стила на старите български килийни училища.

Стенописите по манастира и църквата са дело на известния майстор Захари Зограф от самоковското училище за изкуство и иконография. Иконите в храма основно са направени от други майстори от самоковската школа, сред които и брата на Захари - Димитър Зограф. Захари и неговите съученици създават множество стенописи, в запазени и до днес манастири, но орнаментите в Св. Успение Богородично са по-пищни, в подобен на бароков стил, с извиващи се клонки и цветчета.

Подобно на други манастири, в които е бил нает и тук Захари си прави собствен портрет, който поставя в църквата, редом до този на игумена. Друго заслужаващо внимание изображение се намира в олтара и съдържа всичките 27 монаси, живели в манастира по онова време. На външната стена на сграда от комплекса също има интересна рисунка, която не се вписва в стила на манастирските стенописи. На нея Захари Зограф изобразява лъв и слон, които да символизират българската сила и спокойствие по време на дългото османско владичество. Впечатляват и дърворезбите по иконостаса на църквата, направени от орехово дърво от тревненски майстори.

По подобие и на други български манастири, Троянският манастир също си има своя чудотворна икона, която пристига в светата обител по времето на нейното създаване и се нарича Св. Богородица Троеручица. Според преданието, иконата е дарение от монах, който се заселил за известно време при троянския отшелник по време на своя път от атонските манастири към Влашко.

Подобно на други манастири, Троянския също е бил убежище на Апостола на свободата Васил Левски, който формира революционни комитети не само в Троян, но и в самия манастир. Тайният манастирски комитет е наброявал 80 монаса и е бил оглавяван от архимандрит Макарий. В средата на XIX век производството на книги замира, за сметка на дейността на монасите в търсенето на оръжие. По време на Руско-турската освободителна война отец Макарий трансформира комплекса в лазарет за руските войници и оказва всякаква помощ на тяхната войска.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Впечатляващ и властен - Орешак, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Орешак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Орешак, снимки от Орешак, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Орешак, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.