Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Балкан

Бънджи скокове

Свода на пещера Проходна край село Карлуково
Свода на пещера Проходна край село Карлуково

Бънджи скоковете водят началото си от остров Пентекост в Тихия океан. Жителите на едно от племената и до днес строят до 25 метрови кули от бамбукови стъбла, откъдето младежите, завързани за краката с лиани, скачат, за да докажат своята зрялост и да заслужат правото да се наричат мъже. Като мярка за смелостта на младия човек се смята височината, от която скача, както и разстоянието, на което се намира от земята, когато увисне с главата надолу.

На 1 април, 1977 година четирима членове на Клуба за опасни спортове, към Оксфордския университет, осъществяват първият съвременен бънджи скок. Те скачат от висящия мост на Клифтън, висок 72 метра. Четиримата официално облечени, според правилата на клуба, любители на приключенията са незабавно арестувани. Идеята за бънджи скоковете сякаш замира, за да се възроди десетина години по-късно в Нова Зенландия.

За родина на съвременните бънджи скокове се приема Нова Зенландия, където в края на 80-те години на XX век започва практикуването на скокове с ластично въже.

Бънджи скоковете дължат своята известност на новозенландеца А. Дж. Хакет, който извършва легендарен скок от Айфеловата кула в Париж. Скокът от Айфеловата кула е предаван по всички световни телевизионни канали. След това паметно събитие бънджи скоковете започват да се развиват във Франция, разпространяват се из цяла Европа и добиват популярност по целия свят.

През 1992 година започват да се провеждат първите бънджи скокове в България. На 10 април 1992 година Росен Касабов провежда два изпитателни скока от Аспаруховия мост във Варна.

Основни обекти

 • Аспарухов мост (52 м) - цена 20 EUR *
 • село Буново (30 м) - цена 11.00 EUR *
 • Виадукт Бебреш, пр. Витиня (120 м) - цена 25.00 EUR *
 • Клисура (62 м) - цена 22.00 EUR *
 • Копривщица (27 м)
 • Деветашка пещера (41 м)
 • Карлуково - Проходна пещера (43 м)

* Цените включват екипиране за скока и скок.

Разновидности на бънджи скоковете

 1. Бънджи махало (пандюл)
 2. Тандемен скок
 3. Нощен скок
 4. Бънджи скокове от балони

Преди началото на всяко мероприятие ръководителят на скоковете провежда инструктаж на присъстващите. Правилата за безопасност са различни в зависимост от обектите за скок.


Инструкция за безопастност
при провеждане на бънджи скокове
от ж.п. моста край село Буново

 1. При провеждане на бънджи скокове на моста не трябва да има повече от четирима души (трима от работния екип и един скачащ).
 2. При забелязване на влакова композиция скоковете незабавно се прекратяват. По време на минаването на влака, намиращите се на моста хора се намират в обезопасителните ниши.
 3. При движение по моста не се бутат камъни от насипа на траверсите.
 4. По време на скоковете се ЗАБРАНЯВА тютюнопушенето, употребата на алкохол и опиати, както и пренасянето, съхранението и употребата на взривоопасни и леснозапалими вещества.


форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екстремен - Бънджи скокове - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.