Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Тук стартират конкурсите за мис

Хотел Добруджа е удостоил много красавици с титлата "МИС"
Хотел Добруджа е удостоил много красавици с титлата "МИС"

На 2 август 1970 г. на централния плаж в Албена пред млечния бар Лилия се организира първият конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Пред събралата се публика дефилират красавици и мачовци от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР и България.

Короната на мис Албена `70 блясва върху главата на родната хубавица Лидия Архангелова и тя получава за награда кожено палто според данни на Държавен архив Добрич, а мистър Сребрист бряг се сдобива с национална носия.

За първи път конкурсът Черно море се прави през 1971 г. Двете титли мис Албена и мис Черно море печели тогава балерината Валентина Каминова от Ворошиловград. На следващата година актьорът Коста Цонев награждава победителките, пазят спомените оттогава архивите.

На деветнадасетия конкурс за мис Черно море красавиците се появяват по бански костюми, а във втория тур трябва да покажат възможности с подходящ за темперамента си спортен уред - топка, обръч, бухалки, или да демонстрират грация с подходящи аксесоари - шапка или шалче. На третия тур се дефилира задължително с национална носия и красавиците минават боси с кобилица и менци на рамо.

За да разчистим място за строителството на първите хотели, събирахме таралежи срещу завъдилите се змиярници. Това си спомня първият директор на комплекса Жельо Стайков. Сувенирен таралеж - символ на трудния старт, подариха журналистите от Добрич за 30-годишния юбилей на курорта.

Стайков е посрещал първите групи италианци, германци и руснаци в курорта. Гостите били извозвани с автобуси от летището във Варна, а след тях се движели камиони, натоварени с багажите им. Тогавашните превозвачи нямали място за куфарите на туристите.

Първият директор е започнал и строителството на хотел Добруджа - емблема на комплекса, през 1974 г. Сегашните акционери оцениха професионализма му и го избраха в шефския борд на Албена АД.

В курорта са посрещали много видни личности от близкото минало от цял свят.Валентин Христов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Развлекателни - Тук стартират конкурсите за мис - Албена, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Албена, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Албена, снимки от Албена, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Албена, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.