Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Покупката на Варненския манастиръ

Константин Иречек, Из "Български дневник"
1882 г. 9 февруарий/28 януарий

След това се говори за купуването на Варненския манастиръ за княза. И гърци, и българи го предлагат на княза като дар, обаче помежду си не могат да се съласят pour la valeur (за цената). Той бил основан, казват, на 1829 г. като руска болница, по-късно станал манастир по име, гостилницата всяка година била давана под аренда, в последната война го обърнали на публичен дом, във всяка килия по една.

Князът би желал час по-скоро да захване постройката, до есента, трябва да се свърши. Покупката е неизбежна, без такова жилище във Варна не може да се ожени, друго място там не може да намери, всички лозя от манастира до града принадлежат на гърци. Князът не би желал работата да се разтака през разните съдебни инстанции, ще кажат, че той използва съдилищата за себе си. Най-добре е да се вземе манастирът и да се депозира стойността (оценен е за 50 000 фр.) в Banque Ottomane, нека се съдят за нея...

Из "Пътувания по България"

Княз Александър I обичаше да живее във Варна и на мястото на някогашните манастирчета Св. Константин и Св. Димитър, около един час на североизток от града, захвана да гради над морския бряг хубав летен дворец, наречен Сандрово (от Сандро, итал. Alessandro), който мисля се довърши в 1885 г.

Пътят към него води между разкошни градини и лозя край морския бряг. Морето е тъй прозрачно, че на дъното по пясъка между алгите ясно се познават движенията на големите риби и раци. При морските бани единствената неприятност причиняват синкавите морски змии с бели петна, дори до един метър дълги, които често се увиват около коловете на банските сгради.Константин Иречек
Летният дворец Сандрово, завършен в 1885 г.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Покупката на Варненския манастиръ - Свети Константин, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Свети Константин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свети Константин, снимки от Свети Константин, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Свети Константин, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.