Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бачково

п.к. 4251 тел.код 03327

Втори след Рилския

Бачковският манастир "Успение богородично" се намира на 11 км южно от Асеновград и на 30 км от Пловдив. Разположен е на високия бряг на река Чепеларска. Той е вторият по големина и знамение манастир в България след Рилския, паметник на културата със световно значение под охраната на ЮНЕСКО. Основан е през 1083 г. от двамата братя грузинци - Григорий и Абасий Бакуриани. Григорий бил севаст и велик доместик на целия Запад, а Абасий е бил магистрос и главнокомандващ на един от византийските императорски армии. Григорий написал устава на манастира на гръцки, грузински и арменски език, в който се описва вътрешния ред и управлението му. В устава се забранява на гърци да идват в манастира. Единствена сграда, останала от времето на построяването на манастира, е костницата, разположена източно от него. Тя представлява двуетажна сграда, която се състои от църква и костница. Тук най-ценни са стенописите на грузинеца Йоан от края на XI и началото на XII в., който изписва образите на Григорий и Абасий - основателите на манастира. Много ценен е образът на цар Иван Александър - ктитор на манастира, изписан в една ниша на втория етаж на костницата.

Най-старата постройка в самия манастир е църквата "Св. Архангел Гавраил и Михаил", построена през XII-XIII в. Сегашните стенописи са от XIX в.

През 1604 г. е построен главният храм "Св. Богородица". Стенописите са от 1643 г. Преддверието на храма е изписано със средства на цариградския велможа Георги и сина му Константин, поради което са изписани и техните образи. Стенописите в долната част на храма са подновени през 1850 г. от одринчанина Мосха Зограф.

Манастирската трапезария с мраморна маса е изградена през 1604 г., а изписването е станало през 1643 г. Стенописите, които бяха разкрити почти изцяло, се смятат за шедьовър на европейския ренесанс.

Към средата на XIX в. манастирът се разширил на юг с още един двор. В него е била построена църквата "Св. Никола", която била изографисана през 1840 г. от известния иконописец Захарий Зограф, родом от Самоков. Заслужава внимание композицията "Страшния съд" на Зографа, в която той поставя в ада всички търговци, чорбаджии и висши духовни лица, нарушили обществения морал. През 1841 г. Захарий Зограф е изписал и откритото преддверие под църквата "Св. Арахангели". Панорамният изглед на манастира с религиозното шествие до Клувията е изписан през 1865 г. на външната стена на трапезарията към двора. В него е представен манастирът с параклисите, издигащи се в близката околност.

По време на османското иго манастирът е бил средище на просветната дейност. Тогава разполагал с богата библиотека. Сега в него има музейна сбирка с интересни икони, евангелия, дарохранителници, накити, монети и други. Манастирът е действащ, ставропигиален (подчинен централно на Св. Синод). Разполага с около 1500 дка земя, която се обработва на принципа на кооперативното стопанство.

Досега са реставрирани костницата в Бачковския манастир, църквите, част от сградите и стенописите в магерницата. Със своето огромно културно-историческо значение и привлекателна околност Бачковския манастир се явява първостепенен обект за маршрутно-познавателен туризъм и отдих. Той разполага със значителна материално-техническа база.


Панорамен вид Двора с манастирската църква Цар Калоян с царицата Иконопис на централната арка

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Втори след Рилския - Бачково, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Бачково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бачково, снимки от Бачково, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Бачково, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.