Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Въздигането на "Зограф" от Стефан Велики


Навършват се пет века от въздигането и изписването на съборния храм „Св. Георги” в Зографския манастир от молдавския воевода Стефан Велики в 1502 г.

В България малко се знае за тази личност с ключово участие не само в молдавската история, но и в съдбините на българската светогорска обител „Зограф”. Юбилеят е повод да се върнем към малко известните за нас ранни векове на османското иго, да преоткрием светли страници от балканското православно благочестие, да преосмислим и задълбочим разбирането си за историята на самия Зографски манастир. Все още нямаме изчерпателно изследване на влахо-молдавския принос към съхраняването и въздигането на българската духовна столица на Атон през най-трудните векове на игото. Делото на Стефан Велики е най-добрият подстъп за преоткриване на този принос.

Управлението на воеводата Стефан IV е най-славното в историята на Молдавското княжество. Роден в 1433 год., син на Богдан II (управлявал 1449-1451), през своето дълго управление (1457 - 1504) Стефан отстоява независимостта на своята малка държавица спрямо Османската империя, на която нанася голямо поражение в паметната битка при Васлуй в 1475 год. Православният молдавски владетел е и строител на безброй храмове и манастири, много от които стоят и до днес.

Личният покровител на Стефан Велики в победите срещу враговете му е бил св. Георги Победоносец. Преданието разказва, че веднъж, обграден от неверниците, воеводата потърсил спасение между стените на крепостта, но срещу него застанала собствената му майка с думите: „Няма да ти отворят вратите на крепостта, докато не победиш враговете, защото, ако не устоиш на полето, малка надежда ще имаш между стените.” През същата нощ св. Георги се явил в съня му с обещание за победа и с поръчение да обнови разорената Зографска обител. Иконата с неговия лик, която войските ще носят в боя, трябвало да се изпрати след победата в „Зограф”. И наистина „оръжието на воеводата се увенчало с победа, той изпълнил поръчката на великомъченика”.

Молдавският княз е носел със себе чудотворна икона на св. Георги, която по-късно подарява на едноименния български светогорски манастир. Иконата преди това била подарена от византийския император Йоан Палеолог на молдавския воевода Александър Добри (управлявал през 1400-1432).

Днес тази икона - наричана „Молдавската” - е един от трите чудотворни образа на св. Георги в съборния храм на манастира. Тя стои на позлатен дърворезбован проскинитарий при северо-западния стълб на храма. Сребърната риза на иконата е правена по инициатива на многозаслужилия зографски архимандрит Анатолий по време на неговото пребиваване в Русия до 1838 год. В надписа върху ризата се казва, че образът на тази чудотворна икона „се е явил в 1484 година на Великия Стефан Воевода Молдавски, който възобновил след това тази Света Зографска обител”.

Благодеянията на Стефан Велики спрямо „Зограф” продължават повече от три десетилетия.

В 1466 г. той дава златопечатна грамота (хрисовул), с която дарява на манастира 100 дуката (6500 аспри) ежегодна помощ.

В 1471 г. дава на „Зограф” друг златопечатник, с който внася за издръжка на построената от него манастирска болница годишно по 500 аспри.

В 1475 г. Стефан строи отбранителна кула в зографското пристанище. Това става след неговата най-голяма победа над турците при Васлуй на 10 януари 1475 г.

В 1484 г., съгласно надписа, била изпратена в дар на манастира чудотворната икона на св. Георги.

В 1489 г. хилендарският монах Исай пише, че „Зограф” по това време бил строен от Стефан Велики.

В 1495 г. молдавският владетел подновява стените и жилищните крила на обителта, а също и трапезарията, която събирала до 180 души. Запазен е надпис върху мраморна плоча, който гласи: „В Христа Бога верният Йоан Стефан воевода по Божията милост господар на молдовлахийската земя син на Богдан воевода сътвори тази трапезария в лето 7003 [=1495 г.].”

В 1500 г. е направена голяма везана икона (хоругва), подарена на „Зограф”. На нея е изобразен покровителят на манастира и на Стефан - св. Георги - седнал на трон и стъпил върху победения от него змей. Според манастирското предание иконата била везана от господарката Елена, дъщеря на Стефан Воевода.

Венец на огромното ктиторско дело на Стефан Велики в „Зограф” е въздигането на съборния манастирски храм „Св. Георги” в 1502 г. след опустошаването му от родоските рицари две години по-рано.

В описанието от 1744 г. на обителта от пътешественика Василий Григорович-Барски четем, че манастирът е бил „изгорен от варвари и разбойници и бил много години пуст, и едва ли някой го обитавал, обновил го молдавският господар Стефан Воевода в годината от сътворението на света 7010 (=1502 г.), той самият бил живописан за вечна памет в преддверието на църквата [...] Той след опожаряването пак го обнови и иконописа и направи покрив от олово, както е и до днес.”

Въздигнатият по този начин храм просъществува три века. Зографци го разрушават към 1800 г., за да построят нова по-голяма църква на същото място в 1801 г.

Ктиторите и украсителите на новия храм са имали осъзнато чувство за историческа приемственост. В притвора на новия храм те поръчват стенописни изображения (Митрофан Зограф, 1817 г.) на предишните ктитори. Сред тях достойно място - веднага след цар Йоан Асен II - заема портретът на Стефан Велики с корона и надпис: „Стефан воевода молдавски ктитор Добровецки и Киприански и обновител на тази обител.”

Манастирите „Добровец” и „Киприан”, ктитории на Стефан в Молдавия, по-късно биват дарени на Зографския манастир от следващи молдавски владетели.

На стенописното изображение в притвора на храма са изобразени още трима молдавски воеводи. Многобройни влахо-молдавски грамоти и до днес се пазят в манастирската съкровищница, а огромните имоти, дарени чрез тях на Зографския манастир, му носят големи и сигурни доходи векове наред и го правят един от най-богатите на Света Гора през целия османски период.

В списъка „Ктитори и Благодетели” на Зографската св. обител са записани 11 владетели. Веднага след царете Йоан [= Йоан Асен II] и Александър [= Йоан Александър] следват девет имена на „благоверни воеводи”: Стефан [Велики], Александър [Добри], Василий [Лупул], Антиох [Кантемир], Богдан, Александър, Константин, Димитрий и Константин.

В гостната стая на манастира на най-видно място е поставен портрет на Стефан Велики с надпис: „Образ на Стефан Силни Воевода - Обновител на Свещено Зографската Обител и ктитор на принадлежащите й манастири Добровецки и Киприански.”

Хрониките разказват, че Стефан е построил 44 църкви и манастири. Това число вероятно не включва въздигането на храмове в „Зограф”. Благоверният княз е построил по един храм за всяка година от своето управление.

Наскоро за голямото му благочестие Стефан Велики бе канонизиран за светец на Румънската православна църква. Празникът му е на 2 юли, в деня на неговата кончина в 1504 год. След две години на този ден Румъния и Молдова ще честват подобаващо 500-годишнината от смъртта на св. Стефан Воевода.

Българската Църква, както и Зографският манастир, също следва да участват в празника. След падането на държавата ни под турска власт в края на ХIV век значителна част от българския политически, духовен и творчески елит се прехвърля от лявата страна на Дунава в християнските княжества Влашко и Молдова, които през ХV век са в несъмнен политически, духовен и културен подем. Българският принос е важна част от този разцвет. Показателно е, че на църковнославянски (вариант на старобългарски) език се пишат почти всички официални документи от канцеларията на Стефан Велики, както и на другите молдавски и влашки владетели през тези векове.

Време е да хвърлим повече светлина върху тъй наречените „тъмни векове” от миналото ни, а също и да преоткрием историята на съседните народи. Съдбовната връзка между св. Стефан Воевода и Зографския манастир е ключ към тези наши забравени исторически и духовни корени.Георги Тодоров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Въздигането на "Зограф" от Стефан Велики - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.