Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Негованска екопътека, с. Емен

Негованската екопътека е първата екопътека, построена на територията на България. В западната част на Търновските височини при с. Емен река Негованка, десен приток на р. Росица, образува живописен пролом, известен с името Еменски каньон.

През 1980 г. Еменският каньон е обявявен за защитена територия. Изградените в скалите на пролома стъпала и мостове улесняват желаещите да се запознаят с красотите на района.

Пътеката e предвидена за около 3-часов кръгов преход. Особено живописна е през пролетта, когато по склоновете са нацъфтели люляци, а буйните води на реката образуват водопад, преди да се успокоят в езерото. От местата, предвидени за пикник, се открива прекрасна гледка към долината. Над петдесетметровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади, пещери и др. са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. В края на каньона се намира водопадът Момин скок с височина 10 м. Под него се образува красив вир, който често се използва за плаж.

Със съдействието на Великотърновската община през 2001 г. пътеката е подновена и завършена в кръговия си маршрут.БАСЕТ, снимки: Евгения Шопска
Гледка към дъното на каньона - р. Негованка Изградените в скалите на пролома стъпала и мостове са в синхрон с природата Водопадът Момин скок през септември

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екопътеки - Негованска екопътека, с. Емен - Велико Търново, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Велико Търново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велико Търново, снимки от Велико Търново, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Велико Търново, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.