Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Величествен паметник на българската архитектура

Най-големият манастирски комплекс на Балканския полуостров, извън Атон. Важен християнски, културен и просветен център. Величествен паметник на българската средновековна и възрожденска архитектура и живопис.

Монументална архитектура и богата история - това е най-краткото определение за Рилския манастир. Основан е през Х в. от българския светец Иван Рилски през X в. и е просъществувал като първостепенен духовен и културен център в България и в целия православен анклав. През XV в. след османското нашествие в България, за кратко време манастирът запустява. Възобновен е през втората половина на същия век. По-късно неколкократно е разграбван и опустошаван. В началото на XIX в. започва цялостното му обновление и днес той изглежда по същия начин, както и през периода на Българското възраждане. В периода 1834 - 1837 г. е изградена черквата "Св. Богородица" от майстор Павел Иванович. Изрисувана е от най-известните представители на българската възрожденска художествена школа.

Най-значителният елемент от ранното средновековие, запазен в манастира, е каменната отбранителна кула (1335 г.), която се издига в манастирския двор. Манастирът е разположен в северозападната част на планината Рила на височина 1100 м.

Днешният му вид е от началото на XIX в. Манастирският комплекс е във формата на четириъгълник с обща площ 8 800 кв.м. В двора, с площ 3 200 кв.м., са разположени Хрельовата кула, построена през 1335 г. и главната манастирска черква "Рождество Богородично", построена през 1834-37 г.

В 4-етажните жилищни крила има над 300 монашески килии и 4 параклиса. Стените и таваните на манастира са изографисани богато с живопис и дърворезба. Монументалната украса на главната черква е дело на известните български художници от Възраждането Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Христо Димитров и др.

Рилският манастир е едно от най-важните български книжовни средища. В него се съхраняват някои от най-ценните български книжовни паметници.

  • Обявен за национален музей през 1961 г.
  • Обявен за паметник на ЮНЕСКО през 1983 г.


Василка Бумбарова
Възнесение Богородично Западното крило на манастирската църква Панорама към манастира Стенописи от главната арка Тронският кръст

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Величествен паметник на българската архитектура - Рилски манастир, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Рилски манастир, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рилски манастир, снимки от Рилски манастир, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Рилски манастир, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.