Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Женитба

Сватбата каквато е в нашите представи, далеч се разминава от тази на старите българи. Събитието е играло важна роля в живота на цялото село, като полагане на основите на нова къща. Колкото по-здрави се изградят, толкова ще е по-здраво семейството и нищо лошо не ще може да го събори. Затова и целият ритуал около сватбата е обвит с мистични обичаи и обреди.

Сватбата е започвала още със самото годяване и изпращането в булчиният дом на женихите. Те са имали за задача да проучат момичето и изразят желание за сродяване. Постоянен обичай при идването им е щом семейството на девойката ги покани в дома си, те да седнат до огъня и да ровят в него с машата. Това се е считало за пряк знак за посещението, като се е схващало, че щом се хване огъня, ще се хване и сговорът. Ако се постигне съгласие и годежът се обяви в къщата, от този ден невястата (бъдещата булка) ходи закичена с китка, в предизвестие за щастливото събитие.

Поканването на гостите става с бъклица вино и съдинки с ракия, като се обикаля цялото село. От този момент започват и приготовленията за сватбата, като началото се поставя със замесването на хляба. То се извършва от три, шест или седем жени, като брашното се пресява през три сита в три нощави. Освен обикновен хляб се замесват и сватбените краваи, които са богато украсени. Един от тях се дарява на кума, други се носят в шествието при отиването за булката.

Вторият важен момент е приготвянето на сватбеното знаме и в двете къщи. То се приготвя от девойки, като се използва плат от бяла или червена кърпа, закичена с китка. Двете знамена при вземане на невестата се съединяват.

Приготвянето на младото момиче за отвеждането му от дома е свързано с нейното сресване и сплитане на косата от приятелките и. Съответен на сплитането у невястата е обичаят на бръсненето на младоженеца, което се извършва от няколко мъже, съпровождано от музика и песни.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Женитба - Угърчин, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Угърчин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Угърчин, снимки от Угърчин, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Угърчин, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.