Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Дивият рай на Родопите

Каменните къщи на Кръстатица са пръснати по склоновете
Каменните къщи на Кръстатица са пръснати по склоновете

Климатът лекува алергии, астми и високо кръвно

Ако искате да избягате от стреса и бесния ритъм на цивилизацията, няма нужда да търсите карибския остров от Сървайвър. Достатъчно е да разтворите картата на Родопите и да откриете Кръстатица. Селото е в сърцето на планината на Орфей. То е на 40 км от Смолян и курорта Пампорово и на 5 км от балнеоложкия център Баните. Пътят е добър за родните стандарти, а много скоро ще бъде асфалтирана и последната отсечка от 4 км до селото, покрита сега с чакъл.

Мястото е красиво като в картичка. Тучни ливади, гори и ясно небе. Местните хора не знаят какво е мъгла. Силното ардинско течение издухва облаците и тук се радват на най-ясните дни.

Климатът върши по-добра работа от всеки доктор. Според специалисти няма по-подходящо място у нас за лечение на белодробни и сърдечно-съдови болести. Тук намират спасение и от най-упоритите алергии. За един месец в Кръстатица човек се подмладява с година, шегуват се местните хора. Те са като в родопските песни - благи и приветливи.

Двадесетте каменни къщи са пръснати по южния склон. Наоколо можете да наберете ароматни горски плодове и гъби, пълно е с билки.

До няколко години Кръстатица ще е сред най-търсените места в България за селски туризъм, убеден е кметът Живко Карамфилов. Той е готов да седне на раздумка с всеки гост, за да му обясни какви предимства има селото.

Засега най-известна е Еренджиковата къща, съхранила уюта на стария селски бит, която предлага 4 стаи с по две легла, баня с екобойлер на дърва и още една външна баня с бойлер със слънчева вода. В къщата има обзаведена лятна кухня, голям навес с хубав изглед към планината и селско огнище за печене. Вече доста чужденци са я открили в интернет на адреса http://www.krastatiza.hit.bg/. Миналата Нова година тук празнуваха семейство италианци. Англичани и ирландци също идваха и останаха много доволни, обяснява собственичката Надя Еренджикова. Тя предлага срещу 30 лева стаите, които се пълнят и от много българи, решили да потърсят спокойствие. За тази зима тя ще предлага на гостите снегоходки и шейни. Тук се задържат около метър преспи въпреки мекия климат.

Скоро бившето селско училище ще се превърне в хотел, който ще може да приема големи групи туристи. Още следващото лято пък няколко къщи също ще чакат гости. Кръстатица предлага куп атракции, които забавляват заклетите граждани.

Тук ще ви научат да тъчете красиви родопски черги, да предете домашна вълна, да играете български народни танци, да пеете родопски песни. С помощта на местните баби пък можете да сготвите вкусни гозби или да си приготвите домашни сладка.снимка Красимир Свраков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Дивият рай на Родопите - Кръстатица, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Кръстатица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кръстатица, снимки от Кръстатица, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Кръстатица, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.