Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Парория

Горите в защитена местност Парория са много стари, разновъзрастни, с вековни дъбови дървета
Горите в защитена местност Парория са много стари, разновъзрастни, с вековни дъбови дървета

Защитена местност Парория се намира между селата Калово и Заберново, в долината на реките Заберска и Казански дол. Горите са много стари, разновъзрастни, с вековни дъбови дървета. В този район е най-дебелото и най-възрастното дърво в Странджа - дъб благун. Местността е обявена за защитена с цел запазване на редките и застрашени видове и девствената природа, съчетана с историческите и културните ценности на региона. Насажденията тук са представени от вековни благуново-горунови формации. Една от природните забележителности на Странджанския край са вековните дървета. Над 85 % от тях са прехвърлили 120 години. Те са останки от вековните непроходими гори, съществували по тези земи. Тук могат да се видят единични екземпляри на над 500 години. Сред тях се откроява 1000-годишния дъб-благун - най-интересното, най-дебелото и вероятно най-възрастното дърво в Странджа. Дъбът расте в именно в местността Парория.

Релефът на местността е красиво нагънат и прорязан от Заберска река и Казанска река. В карстовата част на Пазлаците скалите крият много изненади и пещерни образования. Тук са запазени мегалитни тракийски археологически паметници – долмени.

Красивата природа и историческите забележителности са примамливо място за туристи, търсещи спокойствието на планината.

На територията на защитена местност Парория се намира параклиса Света Петка, за който се предполага, че е построен на мястото на самия манастир на Григорий Санаит - Парорийски манастир, свързан и с учението на Теодосий Търновски. Особен интерес в този район предизвиква легендата за средновековния манастир на Григорий Синаит, откъдето идва и наименованието на местността "Парорийски". В защитената местност и около нея има множество параклиси.

Спазвайки ограниченията и разпоредбите на законите и помогнете за запазването на тези неповторими и уникални места по Южното Черноморие!форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Защитени местности - Парория - Калово, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Калово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калово, снимки от Калово, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Калово, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.