Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Агатопол

Крепост Агатопол - фрагмент
Крепост Агатопол - фрагмент

Крепостта Агатопол е строена от траки и гърци, римляни а по-късно и от българи и византийци. Крепостта се издигала на високия скалист полуостров, а крепостната стена, описана от много пътешественици, е опасвала града и го отделяла от сушата.

Крепост Агатапол е изградена от едроломени камъни, споени с хоросан примесен с кирпич. Каменните пояси се редуват с четвъртични тухли и са с първоначална дебелина от 1,95-3 метра и височина до 7-8 м., с редуване на каменни пояси и от 3 до 5 реда четвъртични тухли. На югозападната страна се е намирала главната порта с две бойни кули високи до 12-14 м.

През 1971 г. крепостта Ахтопол е обявена за паметник на културата.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Агатопол - Ахтопол, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Ахтопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ахтопол, снимки от Ахтопол, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Ахтопол, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.