Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Нестинарство

Нестинарството е неповторимо явление, което не е само зрелище - ходене върху жива жарава от боси хора, а и стар древножречески обичай от античността. Нестинарският обряд и до днес се практикува, всяка година в деня на Св. Св. Константин и Елена - 3 юни (по стар стил). Вековете са наложили своя отпечатък върху изумителния танц върху жарава, но този, действащ от тракийско време, ритуал е успял да запази и до днес основните си черти.

Нестинарството е в чест на летния слънчев кръговрат, съпроводен с обредно обхождане на селото с иконите на Константин и Елена, и с нестинарски тъпан, които имат за цел да пропъдят болестите и да се придобият повече здраве и плодородие в селото. Това е езически обичай на християнска почва, чуждо на нашите обичай и вярвания явление.

Нестинарството е харизма - то избира човека, а не човека него. Човек се ражда такъв. То е от тези обредни системи чиито корени са много дълбоко в самото възникване на представата на човека за земното и свещеното. Уникалността на чудото е играта в огъня, която се предава от поколения на поколения. По време на играта в огъня нестинарят изпада в транс и стига до особени измерения от където черпи информация за миналото, настоящето и бъдещето. Танца върху огъня е около две минути, без предпазни средства, а самия ритуал може да продължи и на следващата вечер.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Нестинарство - Ахтопол, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Ахтопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ахтопол, снимки от Ахтопол, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Ахтопол, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.