Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Беглик Таш

Жертвоприношенията

На пет километра от Приморско, в буферната зона на резерват Ропотамо, близо до нос Маслен нос, се намира местността Беглик Таш. В началото на XXI в. там бяха направени поредица от археологически разкопки. Проучванията доказват, че на мястото е имало тракийско светилище от XIV век преди Христа, разказва ръководителят на разкопките Цоня Дражева. Тук могат да се видят частично обработени скални късове, жертвени огнища, долмени с големи размери.

Според специалистите в култовия комплекс са извършвани жертвоприношения, посветени на богинята-майка. За това свидетелстват откритите дарове от полускъпоценни камъни. Някои специалисти смело сравняват Беглик Таш със Стоунхендж във Великобритания - най-известната в света група от мегалити, около която всяка година в деня на лятното слънцестоене се събират хиляди последователи на движението Ню ейдж, за да посрещнат най-дългия ден в годината.

Беглик Таш край Приморско е далеч от подобна популярност, но е факт, че тук идват все повече туристи специално за да видят огромните камъни, струпани един върху друг сякаш от ръцете на гигант с нечувана сила.

До 1991 година достъпът до това място е бил ограничен, тъй като районът е бил част от правителствената резиденция Перла. Днес археолозите "владеят" древното светилище и тепърва ще тълкуват тайните, които крие.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Беглик Таш - Приморско, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Приморско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Приморско, снимки от Приморско, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Приморско, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.