Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бачково

п.к. 4251 тел.код 03327

Костницата на Бачковския манастир

По време на своето управление цар Иван Александър (1331-1371 г.) отново присъединил към България територията около Бачковския манастир, като манастира той разширил и обдарил богато със земи. Тогава била преустроена и костницата на манастира. В една от нишите, в ниската част на притвора, са изобразени ктиторите на манастира - Григорий Пакуриян и неговият брат Абазий, а в друга ниша монасите Григорий и Гавриил. Образът на цар Иван Александър - покровител на църквата на свети Йоан Богослов (костницата), заема северната ниша в горните части на притвора. В южната ниша са изобразени светите равноапостолни Константин и Елена. Фреските се намират в лошо състояние.

Най-голям интерес представлява изображението на Иван Александър. Царя е представен фронтално, в цял ръст, с корона на главата, придържана от два ангела. На тях има поясно изображение на света Богородица. Българския цар е представен в поза, характерна за императорски портрет. В правата си дясна ръка той държи скиптър, накрая с кръст, а в лявата - присвита към гърдите - свитък.

За това колко огромно било византийското влияние по това време в България свидетелствува и факта, че надписа (сега унищожен) бил направен на гръцки език: "Йоан Александър во Христа бога благоверен цар и самодържец на българи и гърци". Одеждата на царя възпроизвежда до най-малките детайли византийските императорски одежди. Иван Александър е облечен в червена далматика с расо, осеяно със скъпоценни камъни, лорос и камилафикион, също както Йоан VI Кантакузин в миниатюра от Парижкото Евангелие.

Но не толкова одеянията подсказват равнодушието на художника към заобикалящата го действителност. Самият образ на царя свидетелствува за това. Широкия овал на лицето, очите, носа и брадата са очертани с твърди плътни контури. Изрисуването на лицето, косите и брадата напомнят стила на изобразяване на ктиторите в Земен, Несебър, Марковия манастир, Матейче, които се отнасят все към XIV век.

В портретите на стената на Бачковската костница е представен цял ред от покровителите на манастира, като се започне с Григорий Пакуриян и се завърши с Иван Александър и косвено е отразен интереса към историята, която се зараждала в тази епоха. Разглежданите образи са лишени от индивидуалност, в тях няма и следа от духовен живот. Те са обезличени и схематизирани. Отсъствието на каквато и да била индивидуална характеристика, показва че художникът се е стремил да създаде представителни портрети с подчертано декоративна ценност. Това се потвърждава и от одеждите на братята Пакурияни. Те носят еднакви одежди - туники с везби, които не съответстват на различното им обществено положение. "Великий доместик" е облечен така както и магистър Абазий. Разнообразието се явява чисто декоративно - мантията на единия брат е червена, а туниката синя: у другия брат - обратно. Вниманието на художника не е съсредоточено към реалистическото отражение на действителността, а е устремено към стилизация и схематизация, в калиграфическа красота. Във втората половина на XIV век тази подчертана линейност започва да стеснява живописния стил и направлява неговото развитие с калиграфически ефекти.Болгарская монументальная живопись XIV века - София, 1965, стр. 112-114

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Костницата на Бачковския манастир - Бачково, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Бачково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бачково, снимки от Бачково, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Бачково, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.