Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Дуализъм на бъдещето - екология и цивилизации

Екологична криза на ценностите

У древните народи имало поверие, според което 5 дни от годината били свободни; дни, в които всеки можел да прави каквото си поиска. Според тях годината се състояла от 360 дни, към които се прибавяли 5 “нещастни” или безименни дни, през които законите не се спазвали, лъжело се е, не се връщали дългове. Интересното е, че такъв обичай е съществувал не на едно място в света а и в Египет, и в Индия, и във Вавилон... При древните народи годината е започвала през септември. Това е запазено дори до днес. Православният също календар дава началото на индикта през първия есенен месец.

Числото p не е открито от Лудолф, за него са знаели още в Шумер. В Шумер са знаели и Питагоровата теорема, открита 1 000 години по-късно. Древните карти са изобразявали Америка, дори Антарктида. В картата на Оронций Финей например Антарктида е изобразена като плодородна земя, където са изобразени реки, вливащи се в дълбоки фиорди. Действително тази земя преди е била плодородна местност, още по времето, когато планетата Земя е имала друг ъгъл на движение в космоса. Изглежда всичко в древността е било познато и обозначено. Може би древната наука по нищо не е отстъпвала на нашата. Само че гигантски катаклизъм (какъвто очаква човечеството според много религиозни текстове) е унищожил всички познания за битието на древния човек и той е трябвало да започне да гради своя свят наново.

Защо знанието загива? Изследователите на древната история твърдят, че хората преди са имали невероятни познания, които са изгубили или заради някакви екологични и космически катаклизми, които неизбежно съпътстват земното съществуване, или заради различните форми на изчезване на културата, каквото е например аутодафето през средновековието или социализма. Голямата библиотека на Александрия била унищожена, католическите монаси в Южна Америка са изгаряли огромно количество писмени паметници на древните индианци като сатанински или вредни, само 1 от 500-те хиляди съчинения в библиотеките на Картаген е оцеляло до днес, изгорени са всички съчинения на древногръцкия философ Протагор, от стоте драми на Еврипид до нас са достигнали само деветнайсет, сирийският цар Епифан изгорил книгите на евреите, император Август заповядал да бъдат изгорени всички книги по астрономия и астрология, първият император от династията Цин в Китай изгорил съчиненията на Конфуций, социалистическите правителства в края на ХХ век също изгарят огромно количество книги, изземват ги от книжарниците и библиотеките, изпращат авторите им в концлагери. Познанието на човечеството е зависимо от политическата и икономическата ситуация на обществото, досега във всички културни сфери се е появавала форма на аутодафе. Имаме основание да мислим, че ще изчезне и всичко, което сме сътворили, един ден.

Ето защо не е странно, че не знаем нищо от уменията и мъдростта на древните народи. Ние само откриваме онова, което те вече са знаели и заради което са загинали.

А. Тойнби доказва, сравнявайки народи и цивилизации от най-различни епохи, че географското положение и средата, в която се намира и съществува цивилизацията, няма отношение към нейните културни постижения3. Кореспонденцията с околната среда има влияние най-много на някои особености на бита и облеклото. В същото време някои екологични фактори имат значение за облика на цивилизацията – народи, които имат умело използване на ресурсите и се хранят с риба, жито, маслини и вино, са по-устойчиви и жизнеспособни от тези, които разчитат на плачка и се хранят нередовно. Уседналите народи по правило създават по-голяма култура от номадския тип народи. Знанието при уседналите народи е по-систематично и по-съхранено от знанието на скитащите народи. Интересен е фактът, че обработването на рудата, използването на лъка и стрелата или книгопечатането не са открити на едно място, от което да получат разпространение по целия свят, както е станало с откриването на пушката например, а са открити самостоятелно от различни цивилизации.

Разделяйки пространството на 360 градуса, а времето на 60 секунди - пише А. Горбовски, - ние и до днес продължаваме традицията, стигнала до нас от древния Шумер. А може би и от някаква друга цивилизация, която е съществувала в още по-далечните хилядолетия, за която нищо не знаем. В основата на тази система лежи концепцията за единство на време и пространство, която едва сега съвременното човечество започва да осъзнава.

Културата и екологията взаимно си влияят. В древността културата е била повече под влиянието на околната среда, днес културата се опитва да моделира облика на околната среда.

Къде е границата между екология и култура? Екологията - наука за влиянето на околната среда върху хармоничната борба с ентропията на живия организъм (връзка между биологията и Втория принцип на термодинамиката) и културата - наука за отношението между човешката среда и есхатологичните тенденции на битието, наука за еволюцията на духа или култ към светлината (Cult+Ur). Преди, когато лъкът се смятал за най-опасния инструмент, с папско нареждане били ограничени правата му за ползване, днес с решение на ООН военните действия се водят само и единствено чрез конвенционални оръжия, а атомното оръжие е единствено средство за превъзходство, но само теоретично, защото никой разумен пълководец не би го използвал. Това са колкото културни, толкова и екологични механизми на самозапазване на homo sapiens. В древните индийски текстове срещаме съобщения за ужасяващи оръжия (които вероятно древните цивилизации са познавали), но върху които е наложено вето, които се споменават като най-опасния враг на хората, като абсолютното зло.

Ако ние сме последните обитатели на Земята, ще изчезне не само споменът за постиженията и културата на древните, но всичко, свързано с човека. На нашата планета ще останат само останки, които ще се рушат все повече и повече, и ако един ден бъдат намерени от друга цивилизация, вече ще са толкова деформирани, а и разстоянието между човечеството и извънземните може би ще е толкова голямо, че те никога няма да могат да разберат основанията на нашия живот. Европейските колонизатори изобщо не са успели да водят културен диалог с индианците, защото пропастта между двете традиции е била толкова голяма, че са се различавали не само позициите и бита, но и възприятията на двете общности. Колко повече отдалечени сме ние от хипотетичния изследовател от друга планета, който ще посети Земята…

За да запазим нашата култура, трябва да сме гъвкави, да спазваме екологичния принцип за динамика и създаване на устойчивост. За съжаление, учените, които участват в осмислянето на глобалното бъдеще, като че ли се надяват на такава устойчивост, която да е породена от адаптацията на човешките същества към изменящата се околна среда под въздействието на собствената им дейност, отколкото към адаптацията на хората към пулса на Земята, към ритъма на нейния живот (което е по-трудно, защото е свързано с психологически, а не с биологични процеси).

Вместо да търсят как да запазят човечеството трайно, учени от Лос Аламос, Ню Мексико, се занимават например с проект за вечно запазване на формулата на ядрените оръжия4. Техните опити, свързани с ядрената индустрия, струват 40 млрд. долара. С тези пари могат да бъдат съживени икономиките на десетки държави и да бъде възстановена загиващата околна среда.

В културен аспект динамиката на околната среда е била винаги във взеимовръзка с развитието на човешкото общество. Няма цивилизация (в това число и нашата), която да не се е съобразявала с това условие. Хората са отбелязвали своите празници в зависимост от приливите и отливите, настъпването на пролетта, на мусоните и т.н. Днес обаче природното време не съществува. Джей Грифитс, журналист от “Гардиан”, е на мнение, че парното отопление, климатикът и светлината правят всеки ден един и същ и така налагат нашето време над природното. Погледнато реално древните са имали всички условия да живеят комфортно. По-голямата част от хората са имали доста трудности в оцеляването си - липсата на дърва за огрев, на топли дрехи, на водопроводна система са носели страшни болести и епидемии, биха казали привържениците на техническия “прогрес”. Всъщност това не е вярно, защото дървата за огрев са били лесен и екологичен начин за предпазване от зимните студове, а и са били достъпни за всички на нашите географски ширини; хората са имали различни умения за създаването на дрехи и на инфраструктура. Занаятите са процъфтявали и по този начин хората са се реализирали като творчески същества. Мястото на всеки е било точно определено. Болестите не са се появявали толкова заради условията на живот, колкото заради липсата на знания за тях и вземането на превантивни и санитарни мерки.

Всъщност технологичното общество днес, макар че е толкова развито и лети до Луната и до Марс, не може да се справи с HIV-инфекцията, с рака, с инфарктите и т.н. Въпреки че хората са ядяли през зимата предимно яйца и тлъсто месо, не са умирали масово от инфаркти, както днешните хора. Днешните хора, които са толкова напред в технологично отношение, консумират животински продукти, пълни с антибиотици, анаболи и диоксини…

Може би учените от техническите специалности, на които е даден превес при движението на науката, се надяват човечеството да свикне с антибиотиците, анаболите и дори диоксините. Истината е обаче, че фрагментарно развитият специалист (физик, химик, биолог, медик, психолог, еколог и т.н.) не разбира процесите на природата адекватно. От учените, както призовават немалко общественици, трябва да се изисква да разбират от философия и етика, хуманитарни науки, психология и екология, като се създаде нова идея за прогреса, която да комбинира епистемологията и знанието с моралността, добротата и вярата в Бога. Тесният специалист, както гласи законът на Мърфи, знае все повече неща за все по-малъл дял от цялостното познание, докато накрая практически знае всичко за нищото...Свилен Енев, Култура и екология, Варна 1999

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екология - Дуализъм на бъдещето - екология и цивилизации - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.