Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Балчик

п.к. 9600 тел.код 0579

Дворецът в Балчик – лятното мечтание на една кралица


Водоскоци, антични арки, бистри водопади, езерца, редки растения и виещи се прохладни алеи привличат всяко лято огромен поток български и чуждестранни туристи в приказния дворец край Балчик. Наричан в миналото Дионисополис - градът на Дионисий, Балчик е малък и романтичен град, разположен на северното българско крайбрежие на Черно море. Пленена от чара му и прехласната от разкошната панорама край Балчишкия залив, през първата половина на миналия век румънската кралица Мария наредила на финансовия си министър да изкупи имотите от местните селяни и свила своето “тихо гнездо” (тейха йова), известно на румънците като “лятното мечтание на една кралица”.

Дворецът в Балчик е едно от малкото места по света, където мирно съжителстват свещените християнски и мюсюлмански сгради – църквата и джамията. Заслугата отново е на румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. Следвайки нейните канони, Мария вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния и така превърнала лятната си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас. Градежът на двореца започнал през 1924 година, когато Южна Добруджа все още се намирала под румънско владение. За строежа му били наети италианските архитекти Августино и Америго. Дворецът бил оформен така, че всеки от височайшите му гости да бъде максимално уединен в покоите си. Малки вилички са разпръснати из целия парк. Хора на изкуството, най-вече поети, художници и музиканти, се стичали от четирите краища на света, за да споделят романтичните пориви на румънската кралица. Още за живота и личността на Мария ни разказва уредничката в Двореца Анна Колева:

“Мария е внучка на английската кралица Виктория по бащина линия. Баща й се увличал от лова и бил с доста сдържан нрав. Майка й, която е рускиня, всъщност била душата на семейството. Постоянно разказвала шеги, устройвала пирове. Дори в спомените си Мария казва: “Много по-различни бяха моите руски чичовци от английските”. Редовно руснаците си устройвали партита, смеели се, водели бохемски живот, докато английските роднини на Мария били много студени. Кралицата се влюбва в това място, заради един романтичен водопад. В последствие резиденцията в Балчик става любимото й място за почивка. Идвала е тук обикновено сама. Страстите й били много, но най-често рисувала и пишела стихове.”

За днешния посетител на Двореца в Балчик пътуването из неговите потайности започва от парадния вход, който представлява двуетажна постройка със сводест вход в приземния етаж с кух долен етаж, през който се влиза в двора на имението. Оттук тръгва сенчеста алея, която води до Моста на въздишките. Под него реката се забързва към деветметрова пропаст и оформя живописен водопад. Близо до реката е вила “Пещерата”, някогашна воденица, днес превърната в място за отдих. Почти най-високата точка на имението е вила “Сюита”, изградена в мавритански стил. В тази част стари тракийски делви, надгробни християнски паметници, надписи на арабски език, римски гербове изразяват желанието на кралица Мария да обедини различните религии и култури. На самия морски бряг е кацнал и дворецът на кралицата – неголямо здание, издигнато на три тераси, съчетаващо елементи на средиземноморската култура с архитектурата на българска възрожденска къща и ориенталската екзотичност на мюсюлманското минаре. Из двореца в Балчик и до днес се носят различни легенди за живота на румънската кралица. Според разказите на хората българският принц Кирил бил влюбен до полуда в знатната румънка, а според друга мълва сърцето й пленил красив турски паша, който спасил от сигурна смърт в морето дъщеря й Юлияна. Легенди се носят и за пушалнята на Мария. “Това е едно от любимите места на кралицата – продължава разказа си Анна Колева. Има малък басейн, жълти плюшени възглавнички и стъклени витражи. Според възрастните хора, които още си спомнят преданията, тук Мария е опушвала с опиум гостите си, заставала е тайно зад витражите и е слушала какво си говорят. По това време хората са се страхували да казват истината на глас”.

Гордостта на двореца в Балчик е ботаническата градина, чиито основи са поставени през 1926 г. от именития швейцарски ботаник Жан Жони. По времето на кралица Мария тя била наричана Градината на Аллах. И днес тук е запазена уникалната колекция от кактуси. В градината могат да се видят екзотични растения като бонбонено, каучуково и книжно дърво, рядко срещаната метасеквоя, едроцветна магнолия и много други. На изхода на “Градината на Аллах” се намира параклисообразна постройка. Тук Мария се е усамотявала и си почивала след разходките си в парка. Днес това правят многобройните туристи, станали веднъж съпричастни на “лятното мечтание на една кралица”.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Дворецът в Балчик – лятното мечтание на една кралица - Балчик, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Балчик, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балчик, снимки от Балчик, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Балчик, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.