Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Град Враца – древна история и красива природа

Част от Рогозенското съкровище
Част от Рогозенското съкровище

“Град като Балкана – древен и млад” – това е мотото на Враца, приютен в нозете на величествените, наподобяващи театрален декор сиво-виолетови скали на Стара планина. В дълбока древност този предпочитан от алпинистите и пещерняците карстов район е бил люлка на процъфтяващи култури. За това говорят откритите в околностите на съвременния град изящни предмети на бита, бойни снаряжения, както и великолепни златни и сребърни съкровища, оцелели до наши дни от древността. Част от изровените от недрата на земята артефакти са изложени в залите на Врачанския исторически музей-един от най-богатите в страната.

Тук, в подножието на суровите планински зъбери, всяка педя земя е пропита с история и носи белезите на хилядолетното присъствие на човека. Животът край днешния град се е зародил около прохода Вратцата. В подножието на отвесните каменни грамади, издълбани от коритото на р. Лева, са разпилени останки от античното и средновековното укрепление на града. На това място е открита и каменна плочка, на която е разчетено и средновековното му име „Вратица” (врата). Впрочем, северозападните склонове на Балкана са били обитавани от високо развити племена още от епохата на неолита. Предмети и оръдия на труда от тази епоха се съхраняват във Врачанския исторически музей. В него са изложени и намерените край врачанските села Градешница и Караново глинени плочки с пиктографско писмо от преди 7 хиляди години. Интересът към тези находки е изключително голям. От приблизително същата епоха датират и изложените в музея идолни пластики, както и една любопитна находка – малко глинено ковчеже, считано за модел на храм с ясно изразени пиктограми.

Абсолютно цялата експозиция на музея е интересна, но това, което още в първия момент грабва вниманието, е експонираният неолитен гроб от врачанското село Оходен, чийто разкопки продължават и през този сезон - разказва младата археоложка Александра Петрова, която работи към Врачанския исторически музей. - Става дума за погребението на млада жена на около 25 години. Любопитното в случая е изключително ранната датировка на находката – около V-то хилядолетие пр. н. е. Скелетът на младата жена е много добре запазен.”

Посетителите обаче се задържат най-дълго пред изложените в просторна и много добре охранявана зала експонати от тракийските съкровища, открити в района на Врачанския Балкан. Сред тях се открояват находките от т.нар. Могиланска могила от IV в. пр. н.ера, в която били намерени телата на възрастен човек и на млада жена. Погребението било изключително богато - главата на жената била украсена с масивни златни обеци, както и със златен венец, наподобяващ лаврови клонки и тежащ 205 гр. В могилата са открити още сребърни и позлатени предмети. Според учените става дума за погребение на тракийска принцеса. В отделна зала е изложена част от известното в цял свят Рогозенско съкровище от ІV-V век пр. Хр. Находката съдържа 165 изящно изработени сребърни съда с позлата, тежащи общо 20 кг.

„Съдовете са украсени с митични животни по мотиви от гръцката митология – грифони, бичи глави, Великата богиня майка и пр.” – разказва Александра. В близост до Историческия музей е и Етнографският комплекс, който показва най-характерното от фолклора, бита и традициите на врачани в епохата на Възраждането. На централния градски площад се издига 13-метровата Кула на Месчиите от ХVІ век, преустроена по-късно като градски часовник. Недалеч, на фона на надвесена над града скална грамада, се откроява и силуетът на още една старинна отбранителна кула – Куртпашовата. Наподобяващата средновековен замък масивна постройка е била укрепено жилище на местен феодал от ХVІІ в.

   
Суровите планински отвеси на Врачанския Балкан отправят предизвикателство към любителите на скалното катерене. От каменните блокове край хижа „Околчица” пък редовно се спускат парашутисти и делтапланеристи. Северозападният дял на Стара планина се отличава с невероятното си богатство на карстови образувания, пещери и дълбоки пропасти. Тук се намира и една от най-големите и най-красиви благоустроени пещери у нас – Леденика. Добре маркирани маршрути примамват туристите да „потънат” в дебрите на Балкана. Предпочитана от тях е живописната екопътека, която свързва околностите на врачанските села Згориград и Паволче.

„Екопътеката е изключително красива – разказва Ангел Йорданов, собственик на къща за гости в с. Паволче. - Тя следва ждрелото на р. Лева и отвежда туристите до водопада Боров камък. Има дървени стълби, парапети и много мостове над самата река. Екопътеката предлага изключително красиви гледки към долината на с. Згориград и към Враца. За по-малките е предназначена детската екопътека „На приказките” със съответните лабиринти, къща на баба Яга и любимите приказни герои.”форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Град Враца – древна история и красива природа - Враца, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Враца, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Враца, снимки от Враца, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Враца, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.