Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Езерният град


Селището е разположено на остров в сладководното Дуранкулашко езеро. През хилядолетията езерото е било ту отделено, ту свързано с Черно море. Отделено е с тясна ивица пясък. Един от най-дългите неизползвани плажове. Обясняват го с това, че покрай плажа минава студено водно течение. Плажната ивица завършва в Румъния.
   
Сега от Езерния град (5 400 до 4 100 година преди Христа) са останали купчини камъни, наредени в разпилени редици. Нищо повече. При тези строежи древните са започнали да използват дърво.
   
    За ориентация ще припомня, че:
   
    * Преддинастичният период в древен Египет e по времето на ІV хилядолетие преди Христа.
    * Шумерите се появяват в Двуречието около 3300-3200 години преди Христа.
    * Финикийците се заселват в тяхната Финикия (по родови предания идват откъм Черно море) в ІІІ хилядолетие преди Христа.
    * Израилтяните превземат Палестина през ХІІІ-ХІ век преди Христа.
    * На територията на Китай през ХVІ век преди Христа възниква първата историческа държава Шан-Ин.

   
    Развитието на неолитните култури на юг от Дунава до Крит върви в общи темпове. Не би могло да бъде друго. Неолитните хора не са се вълнували от днешните държавни граници.

Така е изглеждал Езерният град през лятото на 2000 година. Върху неговата територия е имало селище в течение на шест хиляди години (от 5400 година преди Христа докъм 1100 година след Христа, когато Първото българско царство е завладяно от Византия). Предполага се, че е изоставен заради маларичните комари. Сега в езерото по неизвестни причини няма комари. Последната снимка показва как изглежда островът, фотографиран от самолет в осемдесетте години на 20-ти век.

Този съд e от времето преди грънчарското колело. С черти и резки древният майстор е засилил експресивността на фигурата. Ако допуснем, че е реалистична, то по времето на нейното изпълнение мъжете са ходили с малки шапки, големи шалове, били са брадати. Обличали са се в кожени дрехи. Било е студено.
   
Смущението от разпилените камъни на останките бързо отминава, когато видим предметите от бита на праисторическите хора. По най-старата улица са се разминавали хора, за чието достойнство и усет за красота съдим по достигналите до нас украшения. Огърлиците и нанизите издават развит естетически вкус. Животът в определена общност е цялостен - той е едновременно естетическа, нравствена, интелектуална, прагматична, верска, институционална, йерархична и т.н. система. Разбира се връзката между отделните подсистеми има статистически характер.

Короната на Царя като вещ е достатъчна, за да се опише с голямо приближение най-вероятния образ на неговото царство. На това разчита всяка съвременна фирма в проблемно финансово състояние, когато решава да освежи своя офис.
   
Жителите на Езерния град не са подбирали какво да намерим ние - хората, живеещи 7 хиляди и 500 години по-късно. На намереното трябва да се вярва като на сигурен индикатор за състоянието на тяхното общество.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Езерният град - Дуранкулак, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Дуранкулак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Дуранкулак, снимки от Дуранкулак, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Дуранкулак, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.