Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Белоградчишките скали са прекрасни през всички сезони

В северозападна България се намират неповторимите по красота и величественост Белоградчишки скали. В продължение на милиони години с неподражамо майсторство природата е изваяла от червения пясъчник един чуден свят. Топлината, студът, дъждът и вятърът са моделирали монументални замъци със стражеви кули, цели “градове”, непристъпни “крепости” и са поставили край тях на вечна стража зверове и хора. Всичко това с неповторими багри и форми на титаничните размери на скалните образувания.

Тук всяка крачка открива нова гледка, коя от коя по-хубава. От терасата на прочутия Мислен камък пред погледа се разстила безкрайна панорама от зъбери, скали, пропасти, тучни поляни и прохладни долчинки с бистри ручеи, а далеч в синевата са спокойните очертания на Стара планина. Пред тази гледка човек онемява.

Тук Константин Иречек възкликва: “Не, не, това с думи не може да се опише, то трябва дасе види”. В ранно утро скалите горят като подпалени на фона на покритите с гори възвишения, а вечер на лунна светлина скалите приличат на фантастична приказка.

За скалите се носят и легенди. Някои от каменните колоси носят имената Адам и Ева, Мадоната с детето, Дервиша, Хайдутинът, Монаситие, конникът, Мечката, Скалата на молещите се и много други причудливи имена. Тук всеки камък има история и легенда, пълна със страдание и героизъм.

Белоградчишките скали са прекрасни през всички сезони. Показват еднаква хубост и под зелената мантия на пролетта и под белия ямурлук на зимата.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Белоградчишките скали са прекрасни през всички сезони - Белоградчик, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Белоградчик, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Белоградчик, снимки от Белоградчик, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Белоградчик, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.