Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Магарешки истории

Хор на бабите-хазяйки от Бръшлян
Хор на бабите-хазяйки от Бръшлян

Първото, което те посреща в Бръшлян, е българското знаме, окичено само на метри от пътната табела на селото. Всъщност националният трибагреник се вее от почти всяка къща в обявеното за архитектурен резерват село.
   
А вътре в домовете на местните на видно място е окачена българската национална носия. Жените от Бръшлян ги обличат при всеки малък или по-голям празник в селото.
   
Оттук тръгва и първият зелен коридор в Странджа - "По пътя на Ясния месец". Името му идва от песента "Ясен месец веч изгрява", известна като странджанската Марсилеза. Екопътеката свързва селата Бръшлян и Стоилово, следвайки пътя на воеводите, участвали в Илинденско-Преображенското въстание преди 103 години.
   
По щастлива случайност съм една от първите, които минават по новия маршрут. С нас е и младо английско семейство, което се е заселило в Малко Търново и не пропуска възможност да презентира забележителностите на Странджа пред сънародниците си.
   
След като близо половин час сме се изкачвали по стръмните горски пътечки, стигаме до първата спирка от маршрута. Тук паметна плоча напомня за речта, произнесена от Лазар Маджаров на път за конгреса на Петрова нива, където е взето решението за избухване на Илинденско-Преображенското въстание.
   
Встрани е действащият параклис "Свети Панталеймон". Подобни духовни светилища са пръснати из цялата планина. Строени са задължително до аязмо (лековит извор) и в близост до вековни дървета.
   
От другата страна на параклиса еколози са поставили Птичи часовник.
   
Той показва времето, през което запяват различните видове птици. Най-ранобудно е славейчето, което извисява глас още в три сутринта и пее до късна вечер. По здрач пък се чуват само косовете.
   
Цялата единайсеткилометрова отсечка между двете села попада в територията на Природен парк "Странджа" - най-голямата защитена местност в България.
   
Пътеката криволичи сред вековни дъбови и букови гори, уникална понтийска растителност, спиращи дъха панорамни гледки.
   
През природния парк минава и вторият по големина в Европа миграционен път на птиците "Виа Понтика". Това е причината в планината да се наблюдават повече от 260 вида птици, половината от тях - гнездящи.
   
Продължаваме нагоре. Тъй като маршрутът не е от най-леките, почти не разговаряме помежду си. До следващото място за почивка, което най-неочаквано се оказва храст дива мушмула.
   
"Има вкус на нашата круша!", възкликва англичанката Мариан, докато всички се надпреварват да опитат плода. Не закъснява и първата рецепта. Оказва се, че
   
От мушмулата става превъзходна туршия
   
На сто литра вода, вряла в продължение на три минути, се слагат четири килограма сол и се прибавят мушмулите. Лесно, ароматно и вкусно. Идеална е с ракия, добавят познавачи.
   
Изминаваме още няколко километра и се изкачваме на билото. Пред погледа ни се открива впечатляваща гледка - Голямото градище, най-високото място в българската част на планината, от което при ясно време се вижда Черно море, Малкото градище, връх Макиада - най-високият в Странджа.
   
За местните мястото е сакрално, за това не случайно са построили тук параклис - "Свети Георги". Спираме за по-дълга почивка. Тук ни очакват по чаша вино и ракия, приготвени от домакините странджански специалитети и много песни и танци. Дори натурализираният малкотърновец Пол не издържа и се хвана на хорото.
   
Заредени, с пълни души и нови сили продължаваме напред.
   
Преходът отново следва горските пътеки, но сега вече се спускаме надолу. Стръмно е. "Спазвайте метода на китайката, за да не паднете!", провиква се водачът ни Иван Камбуров. "Присвийте леко крака в коленете и вървете с бавни стъпки", продължава шеговито опитният планинар.
   
С шеги и закачки неусетно стигаме до последния етап от маршрута. За да преодолеем оставащите два километра до село Стоилово, ни очакват... 12 магарета, две каруци и три велосипеда.
   
"Първи англичанин жена!"- извиква изтощената Мариан и със сетни сили се втурва към първото магаре.
   
На мен се пада Гошо - магаре с петгодишен опит в превозването на туристи.
   
Всъщност магарешкият туризъм е най-добре разработен именно в това странджанско село. Местните се шегуват, че тук има най-много магарета на глава от населението - дългоухите наброяват 110, докато жителите на селото са се стопили до не повече от сто.
   
Тази житейска несправедливост хората от Стоилово са превърнали в основен поминък. С магарешките сафарита те си докарват по някой лев към скромните пенсии.
   
В последната част от прехода мой гид е директорът на Природен парк "Странджа" Стефан Златаров. Крачи редом с Гошо. Ерудираният еколог не пропуска нито една подробност от това, което ни заобикаля. С интерес го слушам как разказва за огромната карстова стена, опасваща Странджа. Характерно за тези скални образувания е, че фокусират слънчевата енергия. Затова тук снегът се стопява най-напред. Любопитно е да науча, че река Мечи дол, покрай която минаваме, дължи името си на многобройните мечки, обитавали планината. За съжаление последният екземпляр в Странджа е бил убит от бракониери преди повече от 250 години.
   
Минаваме покрай заслон, изграден само от кал и преплетени пръти. Невероятно как тази на пръв поглед неугледна постройка е устояла на времето и атмосферните условия. Всъщност преди стотици години по този начин са били строени всички къщи в Странджа, а много от тях и до днес са запазени.
   
Вляво от нас, в далечината се откроява паметникът на преображенци, построен на историческата местност Петрова нива.
   
Стоилово също пази спомени от Илинденско-Преображенското въстание. В тракийската могила над селото, където са се помещавали турските казарми, е избухнала първата бомба във въстанието. Воеводата Дико Джелебов атакувал казармите, запалил ги, а турците прогонил чак в Малко Търново. Сега за това напомня паметен знак на бомбата одринка.
   
Главите ни вече са натежали от впечатления. Време е да поемем обратно към Бръшлян, за да ги споделим в приятна компания край огъня.
    
Първият в Странджа зелен коридор "По пътя на Ясния месец" е открит за туристи от април 2007 г. Освен пешеходен вариант е разработен и модул за любители на велотуризма. Последната част от близо четиричасовия маршрут може да се измине с магаре. Маршрутът е подходящ както за организирани групи, така и за индивидуални туристи. За да обслужват туристическите маршрути в Странджа, са обучени 16 планински водачи от местното население. Екомаршрутите се съчетават с възможност за нощуване в частни къщи.

 


Има вкус на нашата круша!", възкликва англичанката Мариан, докато всички се надпреварват да опитат от мушмулата Дори натурализираният малкотърновец Пол се хвана на хорото

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Магарешки истории - Стоилово, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Стоилово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Стоилово, снимки от Стоилово, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Стоилово, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.