Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Педалите, стопмашинките и още много неща...


 

Една история за „BRC България”

 


Животоспасяващо е да знаеш,
че стоповете не ти бачкат,
шофирайки по софийските улици
и не само!


Пътепис

Всичко започна съвсем виновно:
В последния ден на юни 2007 г., събуждането бе реализирано в 5:30 ч. Изпратих любимия си за морето с приятели, където да уважат откриването на сърф сезона.
Запалих колата, минах за топли, хрупкави банички и айрян, от една бензиностанция и с пълна газ към Първа Младост, т.е. за вкъщи. Чакайки асансьора, осъзнах колко много ми се спи и как ще се завия с меко одеалце на диванчето в хола, ще си доспя, ще изчакам братовчедка ми и половинката й да се събудят и ще си спретнем една неописуема съботна закусчица.
Да, ама не!
Пред вратата разбрах колко съм виновна, но все още не знаех началото на каква история ще постави тази вина. Бях забравила да предупредя, че ще се прибирам в 6 часа в събота - рефлективно, ключът в ключалката от вътрешната страна на вратата беше неоспорим факт.
Аз съм добра душа j))))))) Реших, че събуждане в 6 ч., в събота, в последния ден на юни, не би довело до нищо добро за братовчедка ми и гаджето й.
Натиснах копчето за партера, излязох пред блока и там: чичо Гошо - разтворил вратите и прозорците на новото си Peugeot и се опитва да сътвори светлина в стоповете му.
- Не ми работят стоповете, а с жената, след час, трябва да заминем на първия в България фестивал на киселото мляко, в Трън – ми каза той притеснен.
- Странна работа – отговорих. Искаш ли кафе?
- Да, може.
Сънена, рошава, облечена с един огромен пухкав суитчър на приятелят ми (добре, че ми го даде, че щях да умра от студ), отидох до близкото магазинче, да взема кафе, цигари и бонбони Теменужки. Всъшност, всичките тези неща ги взех от втория път, защото първия взех само кафето и в просъница си зарязах цигарите и бонбоните.
Както и да е. Говорим си ние с чичо Гошо - вече бате Жорко, за коли, газови уредби и стопове. Седя си аз насред полянката, пред блока върху сенника на новото Peugeot. Пия си кафенце, а той се чуди и мае. Къде е светлината на стоповете? Крушките си работят. От първо око всичко е ОК.
- Защо не отидеш до някой сервиз, докато все още няма голямо движение по пътищата? - попитах го аз.
- Ами да! Сега ще се кача, да взема пари и ще отида да видя има ли отворили толкова рано (часът вече е около 7:00).
Съседи излизат за работа, вземат си кафенца, пият ги и се разсънват с приказки и телефонни песни, в беседката пред блока - „Когато аз те искам, тебе все те няма-а-а. Когато нещо искам - трябва да крещя-я-я... и т.н. Пея си и аз, и се радвам на прекрасната слънчева съботна утрин.
- Аз тръгвам към някой сервиз – върнал се, ми казва бате Жорко.
- ОК! Искаш ли да съм ти СТОП? Ще стоя на задната седалка и ще показвам с ръце през стъклото Т – Time Out.
- J)))))))) Ела, но аз ще карам внимателно. Няма нужда да си СТОП J))))
Така започна нашето пътешествие, в издирване на педалите, тоците и най-вече на истината за липсващата светлина в стоповете на Peugeot-o!?!

Дестинация I
Първа Младост - Самоковско шосе - СБА

Нека на всеки, прочел този текст, да стане ясно, че там в събота сервизът не работи, какво остава, ако е събота и то 7:30 сутринта.

Дестинация II
Самоковско шосе - СБА - Showroom Peugeot на Цариградско - 10-ти км.

Нека всеки прочел този текст да има предвид, че там в събота работят, но отварят от 9 часа т.е. за нас светлината в стоповете още не се виждаше.

Дестинация III
Showroom Peugeot - два сервиза на Самоковско шосе

Единият отвори след втора чаша кафе, няколко цигари и сутрешни вестници, но нямаше електричар, а другия - така и не го изчакахме да отвори.

Дестинация IV
Сервизи на Самоковско - решихме да се върнем отново в Първа Младост – Сервиз на отбивката за строежа на Метрото

Там момчетата работеха, но щяха да оправят четирите коли пред нас за 4 часа, та затова решихме отново да отидем на 10-ти км. – 9 ч. вече минаваше.

Дестинация V
Сервиз Първа Младост - Showroom Peugeot 10-ти км.

Фирменият сервиз вече работеше. Аз изчаках навън на припекq край шосето. След кратък разговор с монтьорите там, батко Жорко седна замислен в колата и след малко:
- Идвай! Тръгваме! Разбрах се какво е станало!
- Къде отиваме? – учудена попитах аз.
- В „BRC България”. Във вторник там ми монтираха газовата уредба. Машинката за стоповете въобще липсва. Няма я!!! А аз се чудя от 6 часа какво се случва-а-а! - ядосан потегли бате Жоро.

Дестинация VI
Showroom Peugeot - сервиз на „BRC България” в Дружба I

- Здрасти адаш (шефът на сервиза също се казва Жоро - като бате Жоро) - Кой ми монтира газовата уредба във вторник? Няма ми машинката за стоповете!
- Как така? Чакай да проверя. Ей, (не помня името, но монтьорът беше един голям, не защото аз съм малка, пораснал е просто повече), ти ли прави тая кола?
- Ами-и-и, мога ли да си спомня, след толкова време-е-е (от вторник до събота)? Мисля, че да. Какъв е проблемът? - попита големият мъж.
- Няма ми машинката за стоповете! - намеси се бате жоро.
- М-м-м, как така? И какво сега? Какво й е на колата, като я няма тази машинка?!? - учудено и невинно попита големият майстор на газови уредби.
- Как какво!?! Не ми светят стоповете!
- О-о-о! Идея си нямам! Виж, ние изобщо нямаме работа там под педалите.
След което следва около 10 минутно обяснение + показно с една дълга тел, как в BRC бъркат под педалите, но не вадят машинките за стоповете - не им пречели, само привързват с едни скоби техните кабели, понеже са много дълги и готово.
- Виж сега адаш, аз съм един много лош човек. Затова от 6 ч. сутринта обикалям, като луд, по сервизите и се чудя защо не ми светят стоповете. И сега съм дошъл тук, да се заяждам с вас, защото си нямам работа и не трябваше преди час да съм заминал за Трън, на фестивала на киселото мляко. Затова обикаляме цяла сутрин. Погледни как кабелът за стопмашинката е изваден, защото нещо ви е пречело, но машинката я няма! В понеделник регистрирах колата в КАТ - показва документите от КАТ на шефа на сервиза. Спирачки, светлини - всичко мина под зорък контрол. Във вторник дойдох при вас. Кажи какво да си мисля? - попита спокойно бате Жоро.
- А бе, човек, не рабираш ли, че ние работа там нямаме – отново замаза адаша.
- Добре, добре, нямам повече време за губене. Тръгваме! Ще си купя стопмашинка от Pegeout.

Дестинация VII
„BRC България” - Showroom Peugeot - 10-ти км.

Пътуваме по Цариградско към Peugeot. Потегляме от светофара на Горубляне:
- Стела, виж! Виж! Сега ще ни надмине едно Peugeot - другата ми кола е същата, отнемайки скоростта, насочва вниманието ми бате Жоро.
Поглеждам през лявото страничното стъкло и едно Peugeot, сив металик, с регистрационен номер СА 9513 КН, се изравнява с нас. Шофьорът - един много добър човек, отваря дясното си стъкло и крещи към бате Жорко:
- НЯМАШ СТОПОВЕ-Е-Е!!!
- ЗНА-А-АМ! ОТКРАДНАЛИ СА МИ СТОПМАШИНКАТА-А-А...
- Какво-о-о?
- Откраднали са ми машинката-а-а. БЛАГОДАРЯ-Я-Я!
Пристигнахме в Peugeot, там без никакъв проблем бате Жоро си купи нова машинка за стопове за... 6.17 лв., а в процеса на „Сделката на деня” се появи и добрият мъж, който по време на предпоследната ни дестинация, ни предупреди, че нямаме стопове.

Дестинация VIII
Showroom Peugeot - 10-ти км - Първа Младост

Вече за всички може би е ясно, че с батко Жорко сме и винаги ще се връщаме в Първа Младост, въпреки пътешествията ни по Цариградските пътища и кварталите, с хубави имена. Там можеш да попаднеш на доста недружелюбни или по-скоро безотговорни хора.
В Първа Младост бате Жоро финално подготви Peugeot-о за Трън, аз взех баничките, които бяха предали прелестния си аромат на масло и разтопено, вече не толкова горещо, сирене в багажника на количката ми и в 10:30 ч., в събота сутрин, на последния ден от юни за 2007 г., закусих само с братовчедка ми, защото гаджето й бе излязло в 7:30 ч., да си върши някакви лични дела.

Равносметка и изводи:

  1. 50 км., изминати за 4 и ½ часа + престоя, в периметър: Първа Младост - Горубляне - 10-ти км - Дружба и пак така.
  2. Много смях и чаровна опасност за живота - нашият и на всички участници в движението, заранта на последния ден от шестия месец на 2007 г.
  3. Нови запознанства с добри хора. Искрено благодарим на г-н Николай Цилев, съвестен преподавател-инструктор в АВТОКОНТО, предупредил ни за липсата на светлина в стоповете.
    На автомобилния пазар и по-точно сектор Газови Уредби и Системи, съществува фирма - представителство BRC България.

Ние, неуките пътешественици, в издирване на педалите или по-точно на липсващите машинки под тях, не твърдим, че работещите там крадат устройства за 6 лв.
Не, ние твърдим, че те са, семпло казано, небрежни.
Ако са забравили да поставят въпросната машинка обратно на мястото й, имат координати на клиента си, за да го предупредят, че шофира по софийските улици. И не само. Без стопове това може да му струва много повече отколкото репутацията на фирмата им. Или, когато са видели, че кабелът на липсващата машинка стърчи, да му обърнат внимание, когато е отишъл да си вземе и да се радва на новия си автомобил.

Въпреки, че по всичко написано до тук личи, че хората от Първа Младост имат Тръни в гащите си, нито аз, въпреки зародилото се желание, нито бате Жорко, пътувахме до Трън в този съботен ден. Той, защото пътешествията отнемат времето, в което могат да бъдат направени други такива - различни, но може би не толкова атрактивни.
Аз, защото пътешествията градят спомени, за разлика от съня, който пък е нужен за пътешестване с отворении очи. Сспеше ми се, а вечерта исках да градя спомени на рождения ден на моя любима приятелка.

Последната ни дестинация завърши в Първа Младост, откъдето започна първата!

Последната ни дестинация е номер 8 – безкрай.

Пътешествията могат наистина да са безкрайни, ако винаги започват и...

завършват в МЛАДОСТТА.

6 VII 2007

*** край ***Стела Ерера

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Педалите, стопмашинките и още много неща... - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.