Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бит, фолклор, етнос


В село Калово, в родовата къща на дядо Георги Джигирджията, можете да чуете автентични песни от странджанския край, в самобитно изпълнение на гласовитите местни жители. Тук ще се насладите на увлекателно разказани местни предания, легенди и реални истории от драматичния живот на нашите горди и изстрадали предци. Духовното наследство на Странджа е част от богатата и многозвучна българска култура, но в същото време, поради сложното преплитане в този район на много културни и религиозни влияния, странджанският етнос притежава уникално присъствие на обряди, които не се срещат никъде другаде по българските земи.

Забележителна особеност са изобилието от летни веселия - панагири, на които цялото село (преди, а и сега се възражда отново) се отдавали на почивка през жарките дни. Само тук могат да се срещнат обичаите филек, Мара и Лишанка, както и мистичните нестинари. Нестинарството е неповторимо явление, представляващо стар древно-жречески обичай от античността. Уникалният ритуал се извършва и до днес единствено в село Българи на 3-4 юни - патронния празник на нестинарските светии - свети Константин и света Елена.

С изключение на крайбрежните селища обитателите на Странджа принадлежат към източно-рупската етнографска общност. Техният диалект прилича на този, който се използва в Родопите. В Странджа процесите на урбанизация не са успели да заличат традициите и обичаите на местните хора, както се е случило в много други места. Характерната за жителите на Странджа духовност е все още жива във фолклора, в календара на празниците, в паметниците на културното наследство.

Някои от характерните за района битови предмети са запазени и старателно реставрирани от домакините, за да допълнят с автентичност на интериора на родовата къща и за да може всеки да се докосне до тях и да узнае предназначението и функциите им.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Бит, фолклор, етнос - Калово, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Калово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калово, снимки от Калово, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Калово, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.