Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Смолян

п.к. 4700 тел.код 0301

Смарагдовите очи на Родопите

До наши дни са се запазили едва седем от смолянските езера
До наши дни са се запазили едва седем от смолянските езера

- Исторически музей Смолян
- Църква "Свети Георги"
- Смолянски езера
- Планетариум
- Художествена галерия

В самото сърце на планината Родопа, пръснат като зърна на бисерна огърлица, е разположен град Смолян. Този древен и млад, мъдър и весел град ще ви очарова с причудливото съчетание на стара и нова архитектура, с упойващия аромат на липи в началото на лятото, с багрената магия на есента и бялата тишина на зимата.

В историческия музей се съхраняват колекция от "тайните" християнски и религиозни светилища в Родопите по време на турското робство, национални родопски костюми и текстилни изделия, ръчно изработени изделия от метал, дърво и керамика, антични оръжия, документи и ръкописи.

Планетариумът е една от най-популярните туристически атракции на града. В залата със "звездно небе" можете да се почувствате като част от Вселената, да "стъпите" на Луната, благодарение на мощния телескоп или да се втренчите от изумление в демонстрацията на изкуственото звездно небе, опиянени от космическа музика.

Специфичният характер на експозицията в художествената галерия се дължи на родопския стил, използван в по-голямата част от колекцията и вдъхновението от родопската природа и традиции.

В недалечното минало Смолянските езера - "смарагдовите очи на Родопите", са били 20, от които до наши дни се запазили само седем. Изключително красивото Мътно езеро е най-дълбокото и e разположено на най-голяма надморска височина.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Смарагдовите очи на Родопите - Смолян, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Смолян, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Смолян, снимки от Смолян, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Смолян, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.