Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Етнографски фолклорен резерват

През зимата Чепеларе осигурява добри условия за ски, а през лятото е прохладно и спокойно място, идеално за почивка, планинско колоездене, селски и еко туризъм
През зимата Чепеларе осигурява добри условия за ски, а през лятото е прохладно и спокойно място, идеално за почивка, планинско колоездене, селски и еко туризъм

Чепеларе е едно от красивите български градчета, разположено живописно на двата бряга на река Чая, в планината на митичния певец Орфей - Родопа. Градът се намира на 230 км от столицата на България - София, на 70 км от хилядолетния град Пловдив и на 10 км от световноизвестния зимен курорт Пампорово.

Няколковековната богата история на Чепеларе го е утвърдила като административен, стопански и културно-просветен център в Родопите. Градът е интересен етнографски и фолклорен резерват. Тук е съхранена уникалната родопска архитектура, а изкусните майстори на губери и китеници, козяци и родопски черги продължават да радват ценителите на народните занаяти.

Районът изобилства и с природни забележителности. Тук са прочутите Чудни мостове (Ер Кюприя) - три естествени моста върху малката река Айдарско дере, оформящи един от най-забележителните природни феномени в Родопите. Край Пампорово е резерватът Момчиловски дол - първична черноборова гора, защитените местности Дълбоки дол, Смолянски езера, Невястата (Турлата) вековни гори, свлачищи езера и скални образувания.

В Чепеларе функционира единственият на Балканския полуостров музей по спелеология, представящ красотите на пещерите и пещерни експонати, запазени от зората на човешката история.

Не по-малко великолепни са и православните храмове в гр. Чепеларе. Единият е посветен на Св. Атанас и е построен през 1935 г. Другият, носещ името на Св. Богородица, е изграден през 1866 г., като през 1868 г. до него е издигната и двукатна сграда за училище. Храмът представлява еднокорабна, едноабсидна базилика със стенописи, дело на художниците Димитър Христов и Георги Хрисев или Ксаф. Интересен е стенописът "Адам оре земята", който е с подчертан етнографски елемент.

В Чепеларе вече функционира и Музей на ските и ски спорта, разказващ за богатата история на белите спортове в района. Градът стана известен и като родно място на олимпийската шампионка по биатлон от Нагано '98, Екатерина Дафовска.

Чепеларе е утвърден ски център, предлагащ отлични условия за каране на ски и сноуборд от средата на месец декември до средата на месец април, когато средната дебелина на снежната покривка е от 30 до 80 см. Само на километър от град Чепеларе се намират най-добрите ски писти на Балканския полуостров.

Благоприятният преходно-континентален климът, с отрицателна йонизация, вековните гори, чистата околна среда, предопределят на Чепеларе бъдеще за развитие не само като зимен и летен планински курорт, а и за развитие на високопланински екотуризъм, селски туризъм, културен туризъм.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Етнографски фолклорен резерват - Чепеларе, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Чепеларе, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Чепеларе, снимки от Чепеларе, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Чепеларе, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.