Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Крепост Кастра Мартис

Крепостта Кастра Мартиссе намира в центъра на настоящия град Кула. При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта по склона на река Войнишка е съществувало малко трако-римско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта датира приблизително от края III в. и е играла важна роля в отбраната на тези земи през IV- VI в.

Археологическите проучвания са показали, че крепостта се състои от две части- малко квадратно укрепление- квадрибургий и кастел, разположен южно на него. Двете части не са замислени и осъществени едновременно. Първоначално е бил издигнат квадрибургият- към края на III, началото на IV в. Този тип укрепления в граничните райони на римската империя се свързват с укрепителната дейност на император Диоклециан. Квадрибургият е квадратно укрепление с размери 40 x 40 м., в ъглите му се издигат мощни кръгли кули с диаметър 12,5 м. В него е било седалището на коменданта на крепостта.

Крепостта се състои от две части - квадрибургий и кастел. Първоначално е бил издигнат квадрибургият - към края на III - началото на IV в. Представлява квадратно укрепление с размери 40 на 40 м. В ъглите му се издигат мощни кръгли кули с диаметър 12,5 м. В него е било седалището на коменданта на крепостта. Кастелът има форма на неправилен четириъгълник, отбраняван от 7 многоъгълни кули. Заема площ от 15,5 дка. По средата на централната сграда на укреплението има вътрешен двор с кладенец, покрит с големи квадратни тухли. Около двора са разположени двуетажни помещения. Северно от двора има обширното помещение, което е изпълнявало по-особени функции. Там вероятно се е събирал командният състав и са съхранявали бойните знамена и отличия на войсковата част, лагерувала в крепостта.

Източно и западно от централната сграда се издигат по 5 масивни зидани пилони, които са носели конструкцията на двуетажни помещения към крепостните стени, използувани в долния етаж за складове, а в горния за казармени помещения. Кулите са били на три етажа, свързани с вътрешни дървени стълби. Покрити са били с керемиди. За отбраната им били използувани засводените прозорци.

Квадрибургият е по-добре запазен и цялостно разкрит. Крепостните му стени, изградени от каменни и триредови тухлени пояси, имат дебелина 2, 20 м. Запазени са средно на височина 2 м над подовете, а югоизточната кула се издига на 16, 30 м. Достъпен е бил само от юг, където е разположена портата му, затваряна с двукрила врата. По- късно, вероятно в края на IV в., охраната на портата е била подсилена с изграждането на още една по- тясна стена, отстояща на 3, 30 м от първата. Северозападно от нея са открити основи на римска баня.

Съдбата на крепостта отразява разпадането на робовладелческото общество и загиването на Римската Империя. Тя претърпяла разрушение при готските нашествия в края на IV в., но най-много пострадала от хунските набези през първата половина на V в., Кастра Мартис загинала при аварските нашествия от 586-587 г. След прекъсване на живота тук, в продължение на столетия, укреплението било частично възстановено и използувано отново през XIII-XIV в. при отбраната на видинското феодално царство.

Богатият битов материал и разнообразието на оръдията на труда, открити при разкопките на укреплението, показва, че обитателите на крепостта са имали помощно стопанство в района. В съседство с развалините в малка сграда е уредена музейна сбирка с експонати, открити при разкопките, които разкриват материалната култура на обитателите.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Крепост Кастра Мартис - Кула, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Кула, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кула, снимки от Кула, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Кула, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.