Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Пешеходен и бално-лечебен туризъм

Село Шипково се намира на 20 км западно от град Троян и е чудесен курорт за пешеходен и бално-лечебен туризъм. Селото е разположено от двете страни на река Ръждавец, ляв приток на река Бели Осъм.

Шипковски минерални бани се намират непосредствено до село Шипково, в северните склонове на Стара планина, на няколко километра от връх Васильов - един от най-красивите в Предбалкана, откъдето се открива чудесна панорамна гледка към връх Ботев.

Главното условие за пълноценна и дълготрайна почивка са климатичните условия на курортния комплекс. Надморската височина на село Шипково е 680 м, а на Шипковски минерални бани - 700 м. Климатът в района е умерено-континентален. Пролетта настъпва сравнително рано, като още през първата половина на месец март среднодневните температури са над 5 градуса С. Лятото е прохладно, есента е продължителна и топла, а зимата мека.

Флората и фауната на курорта са неповторими. Шипково е част от Троянският дял от Стара планина, където се намират едни от най-богатите горски райони в страната. В по-ниските части най-разпространени са дъбът, габърът, ясенът, а над 800 метра надморска височина - буковите гори.

Голям интерес у гостуващите буди разнообразието от билки и лекарствени треви. Често срещани са лудото биле, маточината, чемериката, жълтият и червеният кантарион, равнецът, игликата, минзухара, здравецът. Изобилието от малини, къпини, боровинки, ягоди, ябълки, гъби, лешници и много други диви плодове привличат също много туристи.

За любителите на спортния лов районът предлага големи възможности. Срещат се сърни, елени, диви свине, зайци, яребици, фазани, кеклици и други. В близост до Шипково са едродивечовите стопанства Рибарица (30 км) и Априлци (40 км).

От Шипково до град Троян има добри транспортни връзки и двупосочни автобусни линии, което прави мястото по достъпно.

Най-големият дебит от минерална вода, във Васильовската планина, е край Шипково, където са разположени Шипковските минерални бани. Шипковската минерална вода показва широк спектър от показания за лечение в курорта. С нея могат да се лекуват болни с:

  • чернодробни и жлъчни заболявания
  • хронични панкреатити
  • лека форма на захарен диабет
  • стомашно-чревни заболявания
  • бъбречно-урологични заболявания
  • функционални заболявания на нервната система и състояния на изтощение на организма
  • първи и втори стадий на хипертонична болест
  • лечение на кожни и очни заболявания

Водата е добра и за балнеопрофилактика. Ефекта от лечението зависи както от прилаганите методи на питейно лечение и балнеопроцедури, така и от съчетанието им с благоприятният климат, правилния режим и диетичното хранене.

За нуждите на балнеолечението в курорта е изградена поликлиника, в която се извършват консултативни прегледи, манипулации, лечение с парафин и светлолечение.

Изграден е голям минерален плаж с басейни за възрастни и деца.

В курорта има открити сезонно магазини и заведения за развлечение.форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Пешеходен и бално-лечебен туризъм - Шипково, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Шипково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипково, снимки от Шипково, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Шипково, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.