Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Природна забележителност Казаните

Село Чавдар може да се похвали с природните си красоти и богатства. Природните образувания Казаните са обявени за природна забележителност през 1970 година и са разположени на площ от 1,50 ха, в землището на село Чавдар. Представляват пет водопада, всеки от който се влива в така наречените "казани". "Казаните" са се образували в течението на милиони години и представляват три огромни скали, свързани верижно с големи дупки, с диаметър около 5 метра. Всяка следваща увеличава своя размер и дълбочина. Поради своята форма те са оприличени на казани. Водата се влива от един в друг, като образува красиви водопади, след което продължава своя път и се влива в река Тополница.

До местност Казаните може дасе стигне по два начина.

  1. По устието на каменистата река Дола. Маршрутът е предпочитан през лятото, заради прохладата на гората, в която ще опознаете горския живот и имате възможност да направите превъзходни снимки, без оглед на сезона. Понякога реката е пълноводна и малките й вирчета стават с дълбочина над 1,50 метра, но опитния турист лесно може да намери брод и да ги заобиколи.
    В края ня пътя се вижда табела "Природна забележителност" с изобразен орел и... "Казаните" са пред вас.
    Пътят, с малки почивки, отнема до 1 час. Не забравяйте да вземете своя фотоапарат или камера!
  2. Вторият път до местността е горски. Той е по-заобиколен, но е и по-лесен за преминаване. До някъде по него може да се движите и с кола, но няма да ви е толкова забавно, колкото през реката. През зимата е по-добре да минете по пътя, тъй като е по-безопасно и няма рискове.

Когато стигнете "Казаните, пред вас се разкрива изключителна гледката. Подобна красота не може да се опише - тя трябва да се види! Водата е тъй бистра, че се вижда всяко камъче на дъното. В последният Казан няма да видите дъното, защото той е дълбок около 5-6 метра.

Близо до "Казаните" се намира и местност Варниците. Това са места, където някога хората ръчно са изработвали вар.

Недалеч е пещера Меча дупка, която за съжаление, не е изследвана. Но се носи слух, че на входа й е пуснато куче и то излязло чак в съседното село Петрич. Говори се и за пръчка, пусната в пещерата и излязла, чрез подземни води, отново в село Петрич.

Много са туристическите атракции, които могат да се посетят в околностите на село Чавдар. Красив е и новопостроения параклис Света Петка - покровителка на село Чавдар.

Ако през почивката се чудите къде да отидете, не мислете! Пригответе раници и тръгвайте към село Чавдар, отстоящо едва на 70 км от столицата.

И не забравяйте да вземете фотоапарата или камерата!

Приятно пътешествие!Мими Томева

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Защитени местности - Природна забележителност Казаните - Чавдар, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Чавдар, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Чавдар, снимки от Чавдар, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Чавдар, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.