Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Коридор № 8

Главно направление на общоевропейския транспортен коридор № 8 е: Бари/Бриндизи - Дуръс/Вльора - Тирана - Кафасан - Скопие - София - Пловдив - Бургас/Варна.

Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железниците, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури - помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

Направлението на коридора гарантира неговото взаимодействие с още три трансевропейски транспортни коридора. На българска територия той се пресича или се свързва пряко, с трасетата на коридори 4, 9 и 10, като трасетата на коридори 8 и 4 съвпадат в участъка София - Пловдив, а същият участък представлява директно продължение на коридор 10 по направлението Ниш - София - Пловдив - Истанбул. На територията на Македония, при Скопие, коридорът се пресича от основното трасе на коридор 10.

Общата дължина на общоевропейски коридор № 8 е между 1220 и 1350 км, в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а изградената железопътна част е 747 км. Около 52% от пътната инфраструктура и над 55% от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са изградени и са в експлоатация. Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина около 2.5 км.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Справочна - Коридор № 8 - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.