Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Гела е едно от най-старите селища в региона

Връх Турлата над село Гела
Връх Турлата над село Гела

Малкото село Гела лежи в покрайнините на родопското било Карлък. Намира се на 7 км от село Широка лъка, на 18 км от големия ски курорт Пампорово и 30 км североизточно от град Смолян. Село гела е разпръстнато на няколко възвишения със средна надморска височина от 1500 м и от него се ракриват гледки към най-красивите върхове в Родопите - връх Голям Перелик (2191 м), връх Орфей (2188 м) и връх Турлата (1825 м). Ски влековете, започващи от село Гела, работят през цялата зима. Село Гела е включено в супер проекта Перелик, благодарение на който се построиха лифтове в района и Супер Перелик е най-големия зимен курорт в България.

Разкопките в района свидетелстват за съществуването на селище още от палеолита. Някой от ценните археологически находки са каменна рисунка на човек и бягащи животни, открита близо до върха Турлата, древната тракийска могила, близо до параклиса свети Илия и масовия гроб на над 20 траки, показващ ритуално погребение на известен тракийски водач. Друга интерестна находка е откриването на останките на древен град близо до село Гела, използвано преди повече от 1 000 години и изселено по римски времена. Някой от намерените находки показват, че района, около село Гела, е родното място на митичния тракийски певец Орфей, който станал известен със свойте пестни далеч извън пределите на древна Тракия.

Гостите на село Гела могат да посетят църквата Света Троица, намираща се в близост до Илинденските поляни и построена върху останките на православен манастир. Археологическите разкопки през 1905 показват, че църквата в манастира е била изцяло боядисана в син цвят, което показва, че е строежа е бил повлиян от древен тракийски езически култ.

Ако посетите село Гела през първата седмица на месец август, може да посетите местния събор на селото, който се състои в местността Илинден около параклиса Свети Илия.Васил Беевски
Изглед към родопското било Карлък Църква Света Богородица в село Гела Изглед към село Гела от връх Орфей

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Гела е едно от най-старите селища в региона - Гела, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Гела, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гела, снимки от Гела, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Гела, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.