Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

До Трънското ждрело и още нещо


Беше отдавна, когато започвах трудовата си кариера. Като млад специалист попаднах на един зевзек. Беше общувал по строителните обекти с трънските майстори и успял да понаучи някои неща от трънските "гяволии". "Ти знаеш ли, че трънчани са известни с две неща" - запита ме той. Направих се на ни чул, ни видял. "Първо, - философски започна симпатягата, - трънчани работят най-малко. Докато изгрее Слънцето в Трън, хората на черноморския бряг вече са преполовили работния ден. И докато трънчани се усетят, Слънцето се скрило. Второ, по броя на гущери на глава от населението трънчани са на първо място. На един камък се срещат средно по пет гущера, а по трънско камъни дал Господ". Направих се на изненадан от тези открития и на свой ред, като всеки трънчанин, реших да атакувам. "А ти знаеш ли, че има още нещо, - запитах, - в Трън e измерена най-ниската температура през зимата на 1947 г. - впечатляващите -38,3 С".

Ето за този край искам да Ви разкажа. А ако искате - тръгвайте с мен. Ще Ви заведа до красивия каньон, дълъг около 200 м, изваян при сблъсъка на водите на р. Ерма с меката, карстова скала. А ако Ви е интересно, докато пътуваме, ще Ви запозная с една от легендите, свързана с този каньон, който е известен на любителите на природата като Трънското ждрело. И така, много отдавна по тези дивни места живеела една красавица, Мара. Залюбила се тя с левента Рангел. Беден бил той, а тя богата. Майка ù не го харесвала. Решили младите да бягат. Но майчините клетви ги настигнали, разцепила се планината и останали двамата млади разделени на двата бряга - гледат се сега и не могат да се целунат, камо ли сватба да правят. А долу, в ниското, реката плаче и разказва тази тъжна история.

Но аз много избързах. Ако тръгваме от София, насочваме се към прохода Владая, преминаваме през Перник, с. Мещица, Брезник, селата Недялково и Филиповци. Следват острите завои на Секирица и спускането към гр. Трън. Според мен това е най-подходящият маршрут за към Трънското ждрело и екопътеката, изградена по инициатива на БАСЕТ, (Българска асоциация за селски и екотуризъм). Изкушавам се да Ви разкажа една от историите за произхода на това име - Трън. Този район е бил много оживен. "Къде можем да наквасим изпръхналите си устни" - питали уморените пътници една старица, заселила се по тези места незнайно от кога. "Ето там, под този трън, (храст) има студен извор" - отговаряла им тя. Някои от тези пътници не само опитвали от студената вода на извора под тръна, но останали и завинаги тук. Така възникнало селището с чудноватото име - Трън.

Малко след центалният площад, наречен Пиац, (досещате се, че това е италианска дума. А от къде е дошла, може би по друг повод да Ви разкажа.), трябва да завиеме на дясно, да преминеме покрай старата гимназия, после покрай строителния техникум и след около 4 км сме пред първата махала на с. Ломница, а зад нея са островърхите скали на Мара и Рангел. От дясно е Жилав камък, с височина около 150 м, а от ляво - по-ниското Църквище, (а някои му викат Манастирището). По почти отвесните стени на Жилав камък са изградени алпийски маршрути и се провеждат алпиниади.

Приближаваме се към скалите. Ето го и първият тунел - зеещ в основата на Жилав камък. Прокопан е в началото на ХХ век като част от проект за ж.п. линия между София и близките сръбски градове Пирот и Ниш. Но поради различни причини проектът не се осъществява до край. Голяма табела показва началото на екопътеката. Тя се спуска стръмно към пролома и достига до мостче над реката. Под мостчето водата се хвърля в първия си четириметров водопад. А напред се открива величествена гледка към пролома, ширината на който някъде и не надхвърля и 5 м, а дължината му е около 100 м, (няма грешка - целият каньон в горната, достъпната част, е около 200 м, но долу намалява). Трудно се чуваме, защото реката реве със страшна сила. Но все пак става ясно, че продължавате напред по мостчето към отсрещната скала - Църквището. След около 30 - 40 мин стръмно изкачване , някъде и по специално изградени стъпала, се озоваваме на върха. Пред Вас се открива чудна панорама към Руй планина, Ракитски и Бунин камък, Богоина махала и Погановското ждрело, което е в територията на днешна Република Сърбия и Черна гора. Преди много, много години, посещавайки това ждрело, Алеко Константинов въкликва: "Какво, Швейцария ли?" Тук е мястото да отбележим следния факт. Познавачите на А. Константинов твърдят, че той не е посетил Трънското ждрело, а минавйки през Пирот и с. Звонци, (от т.нар. Западни покрайнини) се е спрял до Погановското ждрело. Иначе, ако беше видял Трънското ждрело, несъмнено възхищението му щеше да бъде много по-силно. Аз имах възможността да видя и двете забележителности и смело мога да твърдя, че Алеко Константинов е пропуснал много. Но да не се отклонявам, защото за върха имам да Ви съобщя нещо много важно - тук са намерени монети от III век. Малко след скалистия участък ще намериме една хубава поляна, а е време за ободряваща закуска.

Ако не сте любители на големите изкачвания, да преминем през първия тунел, после през по-малкия и след около половин час ще достигнеме до едно малко, но китно селце - това е с. Петачинци. Ако имаме късмет да е там, ще се отбием при Пецата Бойчев, мой съученик, един сладкодумен разказвач на различни истории. Преходът до тук е лек и приятен и следва успокоената след пролома р. Ерма. Може да срещнеме и рибари; да поспрем за малка почивка и да се заслушаме в техните разкази. Може и да чуеме следната история: "Па кига га вати мачъкът, па кига га запуца от дирекът, та мунье му излетеше". Разбрахте ли нещо? Това е трънският език, нуждаете се от преводач, нали.

След около 2,5 км черен път стигаме до т.нар. Трънска Банкя, малко селце под застрашително отвесни скали. Тук може да се потопиме в 18-градусовите води на басейна, построен в далечната 1928 г. Интересното е, че градусите на водата не се променят през цялата година. Като деца се къпехме тук редовно на връх Нова година. Е, веднага се затопляхме в една къщичка на приятеля ни Митко, (друг мой съученик), непосредствено до басейна. А знаете ли какво не трябва да пропуснем да видим в това гранично селце - разделената от границата на две къща, едната част в българска, а другата - в сръбска територия. Парадокси. Ще я намериме близо до басейна.

Нека за сега да спрем до тук, защото Трънската екопътека е дълга около 13,2 км. Ако с нас има и деца ще е трудно да я минем за един ден. Разположена е във височинен пояс от 600 до 1000 м надморска височина, нископланински терени и ландшафти.

А какво още можем да видите с едно отклонение от първата част на прехода. На около 30 мин по една стръмна пътека, започваща от първия мост на р. Ерма, който е по средата на пътя между гр. Трън и Ждрелото, стигаме до манастира "Св. Арахангел Михаил". Основите му са положени през 14 век, а през 1413 г. е бил опожарен от турците. С дарения от местното население възкръсва през 1580, и следва ново разграбване - през 1796, този път от кърджалии и през 1861 от черкези. Тук е отсядъл дякон Левски. А виновникът за сегашното състояние на манастира не е известен, може би след време манастирската летопис ще го назове.

Останалата част от екопътеката, през Ябланишкото ждрело и Синия вир ще видим следващия път, дано сме живи и здлави.Стоянчо Милошев
Град Трън - общ изглед Град Трън отблизо Хижа Ерма Река Ерма Манастир Свети Арахангел Михаил Ждрелото на река Ерма

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - До Трънското ждрело и още нещо - Трън, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Трън, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Трън, снимки от Трън, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Трън, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.