Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Мадара

п.к. 9971 тел.код 05313

Конникът от Мадара

В село Мадара, на около 20 км. от Шумен, вече дванадесет века, яхнал своя кон, будува стожерът на българската държава. Вдигнал гордо глава, слял се в едно с твърдата отвесна скала, от 23 м височина, погледът му стига надалеч.

За да се докоснете до достолепието му, първо минавате по люляковата пътека, която извежда на площадката в подножието на гладките скали. Ако времето е хубаво и слънцето огрява скалата, ще може да разгледате величавата му осанка. Сцената не е ловна или военна. Като че ли времето е спряло и конникът спокойно се наслаждава на победата си над него. Връхната му дреха достига до коленете, а с лявата си ръка държи поводите на коня. С дясната току-що е хвърлил късо копие върху поваления под предните крака на коня лъв, а върху забитото в лъва копие личи знаменце. Облегалото на седлото му е високо, така че да може да си почива на него по време на дългите преходи. На гърба си носи калъф за лък. Зад коня тича вярното му куче. Върху скалата са издълбани и надписи на гръцки език.

Никой не знае кой е той със сигурност.

Може би е самият хан Тервел, с чиято военна помощ византийският император Юстиниан II възвръща престола си след позорното си заточение през 705 г. В замяна българският хан е отрупан с почести и дарове, България получила земи на юг от Стара планина (областта Загоре), а Византия се задължава да плаща на младото ханство годишен данък. Тогава хан Тервел е удостоен с титлата кесар, давана само на благородници, близки до императорското семейство. Според някои историци безстрашният войн, изправил се сам срещу бурите на вековете, е хан Аспарух, основателят на Българската държава. Други сочат имената на хановете Кормисош и Омуртаг.

Дълго преди да бъде открит за науката в конника, пронизал с копие лъва, местните жители припознават св. Георги Победоносец.

Който и да е каменният страж, той пренася спомена за величието на старите български владетели и до днес, като удивлява наследниците си с уникалността на художествената изработка. Изображението напомня триумфалните сцени в релефната пластика на иранския изток и античните художествени традиции, но в Европа това е единственият скален релеф от ранното Средновековие.

През 1979 г. той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През 2006 г. конникът от Мадара става символ на България.Любица Луканова
Гордият Мадарски конник Мадарският конник се е слял с твърдата отвесна скала

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Конникът от Мадара - Мадара, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Мадара, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мадара, снимки от Мадара, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Мадара, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.