Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Манастирска църква Св. Троица – село Ерул, Душинци - Пернишко


Северозападно от село Душинци, сред вековна букова гора се намира местността Манастир. Исторически източници свидетелстват, че тук се е намирал малък православен манастир, строен и съществувал по време на Второто Българско царство между XI и XIV век. Днес от религиозния комплекс е запазена само малката еднокорабна манастирска църква Света Троица. Многократно разрушавана изцяло или частично по време на турското робство по българските земи, тя е възстановена последно през 1892 г. и осветена през 1900 г.

На няколко метра пред централния вход се извисяват две вековни дървета, ясен и бук, които са засадени може би преди повече от 900 години. Според местната легенда двете дървета са израсли точно на мястото, където в първите десетилетия на робството турски войници са посекли най-красивото момиче на Ерул - Бука и нейния любим Ясен. Според друга легенда при предишното възстановяване на църквата през 1832 г., строителите вградили сянката на местно момиче в основите на сградата. Дядо Методи, последният монах, обитавал църквата до смъртта си през 1958 г., многогократно е разказвал, че нощем е виждал от "Престола" (ритуален монолитен блок с древен езически произход), поставен вляво от входната врата, да излиза духа на момичето, облечено в бяло и да броди из гората.

Църквата „Св. Троица” е развита по надлъжната си ос - наосът е правоъгълен, завършващ с полукръг на аспидата и е покрит с полуцилиндричен свод. Съотношението на страните на наоса е 1 : 2. Покривът е двускатен, покрит с керемиди. Църквата е сгушена в сред високите буки и нейната архитектура е умишлено опростена - без орнаментика. Съотношението на височината към ширината е 1 : 1 - характерна за манастирските църкви от този период. Северната страна е без прозорци, но с няколко ниши, които са облекчавали носещата конструкция.

Олтърът в църквата е отделен от погледа посредством дървен иконостас, изцяло оцветен с плетеница от орнаментални мотиви (цветя). Разделителните рамки между иконите са боядисани с тъмносиня и тъмнозелена боя. Тук не са рисувани икони, а са залепени цветни щампи. Силните цветове на иконостасът са компесация заради липсата на стенописи и икони.

Църковният полилей е с диаметър над 1 м, направен е от тънка ламарина. На 35-40 м. е свещеният извор с ледено студена вода, която никога не пресъхва. На 18 м над извора са основите на някогашната църква. Тя вече е имала чудно красиви стенописи - по спомени на местните хора. Рухнала е около 1900 г. До нея още са запазени зидовете от килиите на монасите. Постройката е разрушена през 1956-58 г., след смъртта на последния калугер - дядо Методи. Личат основите и на някогашната мандра към манастира. Вляво от входа на сегашната църква е запазен много добре обреден архитектурен камък от бигор. Вдясно от входа се намира мраморна плоча - възспоменание за героичното минало на този край. Над входната врата на църквата се намира икона на Св. Троица.

За името на населеното място - с. Ерул, където е разположен манастирът, има спорове, но най-убедителни са доводите на проф. В. Златарски – от името на племето херули - германско племе на готите, пребивавало по тези места (намерени са останки от шлака и сгур от тяхното металургично производство) по време на Великото преселение на народите. В топонимията има и други имена от готски произход - местността Клаге и пр.

Особен интерес представлява и самата Ерулска планина, с най-висок връх Големи връх (1481 м). Тя е особено сурова, със стръмните си била и вековни букови гори, но и много красива, с бистрите си извори и намиращите се тук две пещери – наричани от местните „ямки" (от яма). Снегът се задържа до късна пролет.


Използвана литература:

1) Ерулски И. „Храмът- манастир „Св. Троица”, Ерул - Душинци”, Перник, 11 юни 2006 г.инж. Емил Желязков, снимки автора <ghelyazkov @abv.bg>
Църквата „Св. Троица” е развита по надлъжната си ос - наосът е правоъгълен, завършващ с полукръг на аспидата и е покрит с полуцилиндричен свод Църквата Света Троица е сгушена в сред високите буки и нейната архитектура е умишлено опростена - без орнаментика В църквата Света Троица не са рисувани икони, а са залепени цветни щампи Вдясно от входа се намира мраморна плоча - възспоменание за героичното минало на този край Тук снегът се задържа до късна пролет Местността Манастир се намира сред вековна букова гора северозападно от село Душинци

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Манастирска църква Св. Троица – село Ерул, Душинци - Пернишко - Ерулска, Планини, информация, история, култура, забележителности в Ерулска, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ерулска, снимки от Ерулска, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Ерулска, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.