Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Един ден във винарска изба Todoroff


Когато в края на 2008 г. проверявахме пощата си, с радост видяхме покана за инфо тур от винарска изба Todoroff. Това е първата бутикова изба в България, специализирала се в производството на високачествени вина от сортовете Мавруд, Мерло и Каберне Совиньон. Избата и хотелският комплекс към нея се намират в село Брестовица, на 150 км от София и 15 км от Пловдив. Районът е известен с вековните си традиции във винарството и лозарството.

Поканата беше насрочена за 28.01.09 г. и в този ден ние се отправихме натам. Пристигнахме в Брестовица към обяд и нашите домакини срдечно ни посрещнаха. Турът започна, когато всички гости се събраха. Естествено обиколката стартира от избата, където виното отлежаваше в американски, френски и български дъбови бъчви. Нашият гид ни обясняваше много подробно и внимателно за технлогията на винопризводство, отлежаването на виното и неговото съхраняване. Оказа се например, че бъчвите се използват максимум 3 години, след което в тях отлежава ракия, която също се произвежда във винарска изба Todoroff.

Научихме и за историята на избата. Тя е била построена през 1945 г. от братя Андонови - едни от най-известните за това време винопроизводители и търговци на вино в региона. През 1947 избата е национализирана от "народната власт" и през 1992 г. е върната на наследниците. През 2001 г. настоящият собственик, Иван Тодоров, изкупува избата и извършва основна реконструкция и модернизация. Към нея е изградена и хотелска част, която съчетава възрожденската архитектура с всички удобства на съвремения свят.

След като попихме от аромата на дъбовите бъчви и отлежало вино, отидохме в механата и дистилерната. Интресен факт е, че във винарска изба Todoroff се използва специална технология при която ракията се вари от вино, а не от джибри. След това ни отведоха в дегустационната зала, която е на 8 м под земята. Седнахме около масите и усмихнат млад мъж ни приветства. Това беше Нестор, главния сомелиер на винарска изба Todoroff.

Пред него бяха наредени няколко бутилки вино, а същите вина искряха в чашите пред нас. Сомелиерър взе първата чаша и напевно започна но говори за армата на виното и неговите вкусови качества. Дума по дума Нестор ни отвеждаше в магическия свят на виното. Обстановката в дегустационната зала доста му помагаше. Стените бяха украсени с авторкси картини, които изобразяваха веселието на сатири и менади и цялата дионисиева свита. В едим момент се появи усмихнат приветлив мъж на средна възраст. Той беше Иван Тодоров, собственикът на избата. Поздрави сърдечно и непринудено ни разказа за себе си, за избата и хотела и за своя бизнес.

Щом приключихме с дегустацията, нашите домакните ни разведоха сред хотелската част и спа центъра на комплекса. Хотелът разполага с 7 апартамента и 7 двойни стаи, които са напълно различни една от друга. Интерсно дизайнерско решение е и спа центърът, разположен на последния етаж. Докато се качвахме нагоре по стълбите, впечатление ми направи и парапетът на стълбището. Орнаментите бяха направени от ръчно ковано желязо. Детайлите представлявха увиващи се лози.

Голямата атракция в спа центъра беше вана, пълна с вино. Това е част от винената терапия. Винарска изба Todoroff е първата която предлага спа пакет със винени продукти.

Последната приятна изненада, която екипът на „Todoroff” ни беше приготвил обилен обяд в ресторанта. Превъзходните ястия бяха подбрани в унисон с изисканто вино. Докато се наслаждавахме на кулинарното изкуство на главния готвач, се появи фолколорен ансамбъл, който се погрижи за нашето настроение.

Ето как винарска изба Todoroff посреща своите гости и сигурни сме, вашият престой там ще бъде още по приятен. Насладете му се с чаша първокласно вино!Георги Георгиев, VisitBulgaria.NET

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Един ден във винарска изба Todoroff - Брестовица, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Брестовица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Брестовица, снимки от Брестовица, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Брестовица, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.