Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Подгответе автомобила си за лятото


Първият признак за идването на пролетта е липсата на скреж върху предното стъкло на колите рано сутринта. Времето се затопля, свършва най-коварният сезон за техниката, а едновременно със слънцето идва и настроението. Време е за козметика, разкрасяване, но и практически подмени. Едно пастиране на каросерията ще поднови и освежи боята, външният вид ще придобие характер на чисто нов автомобил. Разбира се, не е нужно да го правите, но така ще увеличите живота на боята с няколко години. А това е особено необходимо, ако колата ви е червена или черна - цветове, които избеляват най-бързо. В същото време ще се запълнят и порите в боята - така дразнещите леки драскотини от клончета и храсти просто ще изчезнат.

Разбира се, сега е моментът за смяна на всички видове течности в колата, свързани със сезона и температурата. Течността на чистачките за зимата и лятото са много различни по съдържание. Сега има много по-модерни методи. Лятната течност не е просто течност, която отмива мръсното стъкло чрез чистачките. Тя има и почистващи свойства срещу малки мушици и напластявания, като освен че ги премахва, предотвратява и задържането им върху стъклото в следващите часове. Новите коли не изпитват проблеми с антифриза, но не и по-старите. Дълго използваните маркучи и съединения пропускат течността и доста често е нужно да доливате антифриз след зимата. Препоръчително е това да не е вода, защото температурата на кипене е по-ниска и така термостатът ви няма да работи ефективно. Ще го разберете по изхвърлянето на течност. В същото време антифризът има не само охлаждащи, а и смазващи функции, което удължава живота на моторния блок и маркучите.

Сигурно сте слушали десетки мнения кога точно се сменя маслото, но всеки самоуважаващ се експерт ще ви каже, че най-добре е това да се случи през пролетта. Причината - през зимата в картера се образува конденз, който премахвате заедно с маслото при неговата смяна.

Нека да преминем към интериора. На всеки му е приятно, когато влиза в свежа среда, добре почистена и поддържана. Дори често да посещавате автомивка, салонът се зацапва поради прашните пътища в България. След кратко третиране тапицерията и кожата могат да заблестят като нови, стига да го пожелаете. Арматурното табло и панелите на вратите също могат да придобият свеж и поддържан вид, ако отделите малко средства и време за почистване със специален препарат. По-скъпите от тях имат антистатично действие - особено необходимо, ако сте с климатик, но филтърът за купето не е сменян от години.

Шумът на зимните гуми вече дразни, така че е време за подмяна. Всъщност гумите се сменят не когато няма сняг, а когато температурите се задържат трайно над 7°С. Зимната гума може да използвате при всякакви условия, но смесите в нея правят каучука мек, което увеличава разхода на гориво и шума. Все пак далеч по-добър вариант е да карате със зимни гуми през пролетта, отколкото с летни през зимата. Гумите M+S (зимни - Mug + snow) имат сравнително добри характеристики на мокра повърхност и аквапланинг, докато смесите на летните при ниски температури стават твърди като пластмаса.

Можете да си спестите много неприятности и чакане на пътя, ако предварително проверите състоянието на хидравличната и спирачната течност. Разбира се, ако се налага да долеете. Специалисти могат да ви препоръчат да почистите дюзите на инжекциона и други системи, но най-добре се водете от златното правило - нещо, което работи добре, не се пипа.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На път - Подгответе автомобила си за лятото - Дългопол, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Дългопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Дългопол, снимки от Дългопол, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Дългопол, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.