Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Тайните на слуката

За отстрел на глиган ползвайте бренеке или карабина
За отстрел на глиган ползвайте бренеке или карабина

Някои необходими съвета преди ловен сезон

Често пъти изстрелът ни е неудачен: стреляме през клоните по птица, която е на дървото; гърмим по лисицата през храстите; стреляме по птиците, които отдавна вече са ни забелязали. Не бързайте с изстрела! Постарайте се да изберете, например, най-хубавата пролука в храсталаците, през която добре да се вижда ловният обект. Най-точният изстрел по плаващото животно е, когато то се движи от ловеца нататък. За птиците, намиращи се над водата, е нужно малко по-ниско прицелване.

Успешното поражение над 35 метра, като правило, се счита случайно. А при дребните сачми тази дистанция е още по-къса. Под действието на съпротивлението на въздуха и силата на вятъра те бързо губят скоростта на полета, а следователно и бойкостта си. Снопът на летящите във въздуха сачми приема формата на фуния, тъпата страна на която с всеки метър става все по-голяма и по-голяма. Постепенно сачмите се отдалечават една от друга: по-тежките летят напред, а по-леките - отзад.

Сполучливият изстрел доста се облекчава от свойството на сачмения снаряд да заема след изстрела определен кръг от пространството. Това дава възможност бързо да се стреля и успешно да се поразява целта, без да се отделя много внимание на съвършено точния прицел. Изстрелът трябва да се произведе в максимално къс срок, като грижата е целта да не излезе извън обсега на оръжието. А дребната грешка в прицела не ще попречи да се направи добро попадение.

Звукът се движи във въздуха със скорост около 330 метра в секунда, т.е. километър за три секунди. Отчитайки колко секунди са минали от припламването на изстрела или, да речем, на мълнията, до чуването му можем достатъчно точно да определим разстоянието до източника на звука. В нощната тишина пушечният изстрел може да се чуе от разстояние до един километър. Нощем огънят може да се види на разстояние до 6-7 километра, светещата цигара - до 0.5 км, отблясъкът на пушечния изстрел - до 1.5 - 2 км.

Оръжието трябва да се зарежда или разрежда поне на 200 метра от последната къща на селището. Това разстояние може да бъде по-голямо - зависи от сачмите, с които ще се стреля в дадения момент. Има едно правило: разстоянието на сачмения полет в метри е равно на цифрата, означаваща диаметъра на сачмата в милиметри, умножени по сто. Така например, далечината на полета на сачма № 5 с диаметър 3 мм е равна на 300 метра, а на сачма № 7 с диаметър 2.5 мм - 250 метра. Ако в патрона има куршум, тези разстояния са много по-големи и много по-сериозна е опасността от поражения. Не бива да се стреля по направление към хора и домашни животни, даже и разстоянията да изглеждат далечни. Нека се помни, че понякога сачмите образуват слепки от няколко броя, които летят на доста по-големи разстояния.

Създайте си навик, когато тръгвате на лов, да протривате цевите. Чрез тази проста операция вие не само изчиствате маклото, но вероятно ще изхвърлите и остатъци от тапи или други механични честици, случайно оказали се в цевите. Ако не направите това в къщи, или не погледнете в цевите преди зареждането на пушката, по време на изстрела цевите могат да се раздуят или даже да се пръснат. Обезателно трябва да се проверява пушката, когато е изпусната на земята: попадналите в цевите пръст или сняг също могат да направят беля.Стефан Диков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Лов - Тайните на слуката - Колош, Планини, информация, история, култура, забележителности в Колош, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Колош, снимки от Колош, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Колош, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.