Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Шерба с отлични дивечови трофеи

В България благородния елен се ловува на ход и от чакало. По време на брачния период лова е най успешен и е едно неповторимо изживяване.
В България благородния елен се ловува на ход и от чакало. По време на брачния период лова е най успешен и е едно неповторимо изживяване.

Дивечовъдна станция Шерба предлага и екотуризъм, фотолов, спортен риболов и туризъм с посещение на забележителностите в района на Северното Черноморие

Благородният елен е символ на българското ловно стопанство Дивечът на територията на станция Шерба е с отлични трофейни качества. Доказателство за това са добитите там трофеи, получили златни медали по международната система за оценяване на ловни трофеи СІС - благороден елен с 239,77 точки, дива свиня със 141,15 точки и муфлон с 217,00 точки. През последния ловен сезон пък най-добрите отстреляни трофеи там са дива свиня - 25,70 см, оценен със 120,2 точки, муфлон с 209,4 точки и благороден елен - 9,850 кг, оценен с 203,46 точки.

Държавна дивечовъдна станция Шерба е създадена като специализирано ловно стопанство още през 1934 г. Разположена е в северните склонове на Източна Стара планина с площ 13 500 хектара. Намира се на 75 км от летище Варна. Релефът е планински. Преобладават широколистните насаждения. В Шерба има два ловни дома. Станцията предлага и екотуризъм, фотолов, спортен риболов и туризъм с посещение на забележителностите в района на Северното Черноморие.

Основни видове дивеч на територията са благороден елен и елен лопатар, сърна, дива свиня и муфлон. Шерба предлага ловни трофеи от благороден елен над 9 кг, муфлон над 70 см и дива свиня - над 18 см. Успешно се ловува на бекаси и фазани. Сред хищниците предмет на лов са чакал, лисица и дива котка.

Трофеите от благороден елен са с тегло над 12-14 кг. В този район е отстрелян най-тежкият трофей с 19,2 кг. Благородният елен е символ на българското ловно стопанство. Благодарение на богатия естествен биотоп и правилното стопанисване са се развили особено силни популации с много добри трофейни качества - с мощни, красиви и симетрични корони, тъмни щанги, богато оперлени, с дълги равномерно разположени шипове и бели върхове и краища. В България благородният елен се ловува на ход и от чакало. По време на брачния период ловът е най-успешен и е едно неповторимо изживяване.

Срок за ловуване на мъжки екземпляри е от 1 септември до 31 януари, а на женските от 1 октомври до 31 декември. Лопатар най-успешно се ловува по време на брачния период. Отстрелват се трофеи с тегло 3-4 кг. Ловува се на издебване или от чакало. Този вид дивеч е аклиматизиран в България още преди 100 години. Неговото стопанисване е особено успешно през последните 30-40 години.

За разлика от Западна Европа, в България еленът лопатар живее и на свобода. Само няколко са заградените стопанства, но те обхващат големи площи - до 4000 хектара. Това е и причината еленът лопатар у нас да не изгуби дивечовите си инстинкти и да е истински труден обект за лов. Срокът за ловуване на лопатари е от 1 септември до 31 януари за мъжките и от 1 октомври до 31 декември за женските.

Дивата свиня е с големи ширини на глигите, които осигуряват висока оценка и най-малкото бронзов медал след отстрел. Най-добрият период за лов от чакало е малко преди или след пълнолуние от ноември до март. Отстрелваните глигани са с дължина 20-24 см, почти винаги са оценявани със сребърни и златни медали. Отстрелват се също глигани с дължина на глигите над 24 см. Най-дългите измерени отстреляни глиги по време на отминалия ловен сезон са 28,8 см. Ловът на дива свиня е много обичан, предпочитан и богат на традиции. Ловува се от чакало, на гонка, а понякога и на ход чрез издебване. Много добри трофеи от глиган има във всички области на страната.

Гонките са едно емоционално и привлекателно изживяване на територията на цялата страна, независимо дали във високите планини, или равнини. Може да се ловува, както в открити площи, така и в специално заградени и устроени за тази цел големи ловища . Гонещите кучета, бягащият дивеч, напрегнатото очакване - това може да се изживее в ловния район. Срокът за ловуване при индивидуален лов за мъжки е целогодишен. При женските е от 1 октомври до 31 декември. Срокът за ловуването на гонка е същият като този за женските екземпляри.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Лов - Шерба с отлични дивечови трофеи - Дългопол, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Дългопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Дългопол, снимки от Дългопол, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Дългопол, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.