Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Аква калиде

В баните на древния град Термополис, разположен край Бургас, е имало магазини, зали за масажи и гимнастика, дори библиотека. Векове наред в минералните води се лекували императори, царе и пълководци. През есента на 2009 г. археолози разкриха как са изглеждали римските бани в селището, известно още като Аква калиде, което в превод означава „топла вода".

Според археолозите, Термополис е основан през ІІ век от римския император Траян край тракийското светилище на Трите нимфи - покровителки на лечебните извори. Тогава започва изграждането и на прочутата императорска баня.

"Тези бани са свързани и с историята на византийската империя, с първите сблъсъци между нея и България. Константин V Погонат, който избягал от полесражението, е дошъл именно тук да лекува подаграга си. Юстиниан Велики също се е лекувал тук и е дарил баните, като ги е устроявал и заградил с високи стени", каза н. с. Цоня Дражева, ръководител на разкопките.

Още по римско време баните са били демократично място, до което са имали достъп и бедни, и богати. В частта за по-бедните - войниците, е имало малки басейни и седалки. По-заможните посетители са се къпали в зали с допълнителни екстри.

"Политиката тогава на Римската империя е да създава пътища и бани. За това е било обществено място, в което не само получават хората лечение или благодат, но тук е мястото, където се събират, водят диспути, музика слушат. Има достатъчно сведения, че към тази баня, освен масажисти, е имало публичен дом. Имало е място, където мъжете са играели хазарт. Намерихме няколко зара, намерихме пулове", каза Дражева.

Градът е изцяло опожарен от брата на пленения от Калоян император Балдуин Фландърски - Хенри. Няколко века по-късно от благодарност, че излекувал тук подаграта си, турският султан Сюлейман II застроява отново селището, а край баните е издигната нова сграда. Преустроена напълно, тя се използва и днес и е по-известна като банята на Сюлейман Великолепни. Идеята на археолозите и община Бургас е районът около баните, заедно с парка да бъде преустроен и превърнат в туристически маршрут.


Уникална археологическа находка край Бургас разкри как са изглеждали римските бани в селището, известно още като Аква калиде

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Аква калиде - Бургас, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бургас, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бургас, снимки от Бургас, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бургас, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.