Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

На Димитровден започват годежите

Свети Димитър е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за христовата вяра
Свети Димитър е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за христовата вяра

По стара традиция на 26 октомври се отбелязва и денят на строителя

Димитровден, освен празник за хората, които носят името на Свети Димитър, се чества и като празник на много градове и села в страната. На този ден са приключвали ангажиментите на сезонните работници.

Предполага се, че Свети Димитър е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за христовата вяра на 26 октомври 306 г. Народният култ към светеца го представя като по-голям брат близнак на Свети Георги.

На много места из страната от деня на Св. Димитър са започвали и годежите, защото вече се е знаело кой колко реколта е събрал, колко имане има или колко зестра може да даде.

Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Като предвестник на зимата и студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите задушници. Характерни са и трите дни след Димитровден - т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димитричка, Димитра, Диман, Димана, Димка, Димо, Митра, Митре, Митьо, Митка.

По стара традиция на Димитровден се отбелязва и денят на строителя, обявен с решение на Министерския съвет 1133 от 17 октомври 1996 г.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - На Димитровден започват годежите - Димитровград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Димитровград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Димитровград, снимки от Димитровград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Димитровград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.