Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Силистренска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Какво представляват зелените коридори?

Дефиниция

Зелените коридори, зелени оси, зелени пътища, Greenways, Via Verdes..., са някои от многото термини, които се използват в Европа и останалата част на света за обозначение на транспортни маршрути, посветени на лекия не‐моторизиран трафик.

Какво се крие зад тези термини и какъв е произходът на това движение, което вече обхваща много страни?

Зелените коридори могат да приемат множество различни форми. Следователно, не съществува една единствена проста дефиниция на тази концепция, тъй като тя е тясно свързана с историята и културата на съответните региони.

В общ смисъл, „зелен коридор” се използва за обозначаване на комуникационен маршрут, който е разработен за целите на отдих и/или необходимите ежедневни пътувания (до работа, учебно заведение, магазини и т.н.), т.нар. „комунални пътувания”, и използва инфраструктура близо до моторизирания трафик.

Зелени коридори означават бивши транспортни маршрути на специфично местоположение, които са частично или напълно изведени от експлоатация и които, след като бъдат възстановени, стават налични за употреба от потребители на не‐моторизиран транспорт, като например пешеходци, велосипедисти, хора с ограничена мобилност, кънкьори, крос кънтри скиори, конни ездачи и др.

Елементи

Действията, предприети за пускане на зелените коридори в експлоатация се основават главно на използването на изоставени железопътни линии, крайбрежни пътеки (покрай бивши или сегашни плавателни канали, реки, др.). Използват и горски пътеки и често следват важни исторически маршрути, като например пътища до свещени места. Следователно, те представляват съществуващи маршрути, които вече не се ползват според първоначалното си предназначение или го допълват и са адаптирани към новите нужди на обществото свързани с бавния или лек не‐моторизиран трафик.

Характеристики

За да бъдат годни за зелени коридори, тези маршрути трябва да отговарят на редица общи физически характеристики, които позволяват лесен достъп и използване от максимален брой потребители, т.е.:

 • Лек наклон (максимум 3%) или никакъв наклон
 • отделеност от пътната мрежа
 • ограничен брой пресечни точки с пътища
 • цялост на маршрута чрез поддържането на публичната им собственост и подбор на свързващи маршрути в участъците, където тази цялост е нарушена
 • наличие или създаване на условия за изграждане на места за отдих, настаняване, хранене, ремонтни услуги за велосипедисти и др.

Това са маршрути, които на практика са непрекъснати, безопасни, лесни и приятни за използване, чиято обща посока е лесна за разпознаване по физическите им характеристики и начина, по който се сливат с пейзажа. Зелените коридори се характеризират с определени отличителни елементи, които ни напомнят за първоначалното им предназначение: гари, табели или друга определяща маркировка, за която може да се намери ново предназначение. Заветът на историята на тези маршрути е това, което им дава тяхна собствена самоличност и ги разграничава от други видове маршрути.

В много случаи части от маршрутите пресичат градски райони и се свързват с различни видове дейности (магазини, услуги, обществени сгради и т.н.), жилищни райони, зелени площи и др. и с мрежи на градския транспорт.

Зелените коридори не само представляват идеални комуникационни маршрути за не‐моторизиран транспорт, независимо дали за комунални пътувания или за дейности през свободното време, но са и ресурс за постигане на физическо благосъстояние и високо ценен начин на отдих. Увеличаването на наличното свободно време и нуждата от почивка в резултат на сегашните условия на градския живот засилват привлекателността на тези пространства и стимулират градските жители да ги търсят и използват.

Участници (потребители)

Зелените коридори са предназначени за определени видове потребители на не‐моторизиран транспорт, който може също да наречем бавен или лек. Това са предимно пешеходци, велосипедисти и хора с ограничена мобилност. В зависимост от околността и условията, могат да се допускат и други видове потребители, като кънкьори, конни ездачи, крос кънтри скиори и др.

Следователно, много хора, по различни причини, са облагодетелствани пряко от зелените коридори, тъй като могат да ги използват за комунални пътувания, ежедневно или спорадично, или за пътувания предприети като част от свободното време или туризъм. От различните видове потребители на зелените коридори следва да споменем следните:

 • хора, които използват зелените коридори ежедневно, за да отидат пеша или с велосипед до работа или да стигнат до спирка на градския транспорт
 • ученици, които ги използват, за да стигнат до учебното заведение
 • хора, които ги използват, за да стигнат до търговски центрове, спортни зали и други развлекателни центрове
 • хора, определени като „уязвими” (възрастни хора и хора с увреждания, както и хора с деца и такива пренасящи обемисти багажи), които съзнават безопасността, предлагана от тези маршрути, поради физическата им отделеност от пътната мрежа
 • пешеходци, за които зелените коридори са място за почивка и отдих
 • деца, които използват зелените коридори като място за игра или се учат да карат колело или летни кънки
 • потребители, които използват зелените коридори за спортни дейности
 • туристи, които могат да ги използват като алтернативен начин на опознаване на града и природата.


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екопътеки - Какво представляват зелените коридори? - Кайнарджа, Силистренска област, информация, история, култура, забележителности в Кайнарджа, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кайнарджа, снимки от Кайнарджа, туризъм в Силистренска област, настаняване в хотели в Кайнарджа, Силистренска област; частни квартири в Силистренска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.